University of Twente Student Theses

Login

Patiëntparticipatie in onderzoek : De ervaringen, verwachtingen, belemmerende en bevorderende factoren en ondersteuningsbehoeften van onderzoekers werkzaam in onderzoeksconsortium CONTRAST.

Alst, L.W.D. van (2024) Patiëntparticipatie in onderzoek : De ervaringen, verwachtingen, belemmerende en bevorderende factoren en ondersteuningsbehoeften van onderzoekers werkzaam in onderzoeksconsortium CONTRAST.

[img] PDF
691kB
Abstract:Patiëntparticipatie speelt een steeds prominentere rol in de gezondheidszorg en onderzoek. Patiëntparticipatie in onderzoek kan onder andere zorgen voor nieuwe inzichten voor onderzoekers en een reflectie bieden vanuit de patiënt op keuzes van de onderzoekers in het onderzoek. Onderzoeksconsortium CONTRAST heeft zich het doel gesteld om patiëntparticipatie te implementeren. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de ervaringen en verwachtingen, belemmerende en bevorderende factoren en behoefte aan ondersteuning van onderzoekers werkzaam in onderzoeksconsortium CONTRAST omtrent patiëntparticipatie in onderzoek. De methode die is toegepast om antwoord te krijgen op de onderzoeksvragen is een kwalitatief onderzoek met semigestructureerde interviews. De resultaten van dit onderzoek geven weer dat ervaren onderzoekers patiëntparticipatie als positief hebben ervaren. De ervaren onderzoekers verschillen in hun voorkeur voor de vorm van patiëntparticipatie. Een verwachting van onderzoekers ten aanzien van patiëntparticipatie is het betrekken van patiënten die in het herstelproces zitten bij vraagstukken over communicatie en informatieverstrekking van onderzoek en de keuze van relevante uitkomstmaten voor de patiënt. Belemmerende factoren zijn het vinden van geschikte en representatieve patiënten, onduidelijkheden rondom de vormgeving van patiëntparticipatie en de (ideeën over) kennis en belastbaarheid van patiënten. Bevorderende factoren zijn onder andere de verplichting om patiëntparticipatie te implementeren vanuit de subsidieverstrekker, een aangetoonde meerwaarde van patiëntparticipatie en het aangaan van een serieuze samenwerking door bijvoorbeeld waardering te tonen en een vergoeding te bieden aan de patiënten. Onderzoekers hebben behoefte aan een gezamenlijk patiëntpanel en informatievoorziening over patiëntparticipatie door bijvoorbeeld ervaringen en expertise in CONTRAST te delen. Onderzoekers geven aan dat patiënten ondersteund kunnen worden door middel van training.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/100287
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page