University of Twente Student Theses

Login

Slokdarmkankerpatiënten over ontslag uit het ziekenhuis en begeleiding naar zelfredzaamheid in de thuissituatie na een curatieve operatieve behandeling

Verver, L.D.M. (2024) Slokdarmkankerpatiënten over ontslag uit het ziekenhuis en begeleiding naar zelfredzaamheid in de thuissituatie na een curatieve operatieve behandeling.

[img] PDF
811kB
Abstract:De incidentie van slokdarmkanker in Nederland stijgt, terwijl de prognose slecht blijft, wat een dringende behoefte aan effectieve behandelingen en zorgprotocollen benadrukt. Inzicht in de percepties van slokdarmkankerpatiënten kan bijdragen aan een betere afstemming van de zorg op hun behoeften en verwachtingen. Dit onderzoek richt zich op de perceptie van patiënten over hun voorbereiding op ontslag en begeleiding naar zelfredzaamheid na een curatieve operatie in de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT). Door middel van interviews met zeven patiënten werden ervaringen en behoeften geanalyseerd op het gebied van ziekenhuisopname, patiëntbetrokkenheid, informatievoorziening bij ontslag, thuissituatie en op- of aanmerkingen. De interviews werden getranscribeerd en open, axiaal en selectief gecodeerd om thema's te identificeren. Patiënten waren over het algemeen tevreden met de voorbereiding op ontslag en de ondersteuning naar zelfredzaamheid. Verbeterpunten omvatten begeleiding bij zelfstandig leren eten, weekendbereikbaarheid van een diëtist, balans in informatievoorziening, consistentie in informatie over de ligduur en aandacht voor individuele patiëntbehoeften. De resultaten benadrukken het belang van een patiëntgerichte benadering. Door de genoemde verbeterpunten aan te pakken, kan de zorg voor slokdarmkankerpatiënten verder worden geoptimaliseerd, waardoor patiënten zich beter voorbereid en ondersteund voelen tijdens hun overgang naar zelfredzaamheid.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/100308
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page