University of Twente Student Theses

Login

Kwalitatief onderzoek naar belemmerende en bevorderende factoren voor het gebruik van een thuismonitoring app in het zorgproces van patiënten met chronisch hartfalen

Bonhof, Linde (2024) Kwalitatief onderzoek naar belemmerende en bevorderende factoren voor het gebruik van een thuismonitoring app in het zorgproces van patiënten met chronisch hartfalen.

[img] PDF
2MB
Abstract:Achtergrond: Sinds 2023 wordt in het Thoraxcentrum in Medisch Spectrum Twente (MST) de thuismonitoring app ‘Luscii’ gebruikt bij patiënten met chronisch hartfalen (CHF). De thuismonitoring app beoogt de mate van zelfzorg onder patiënten te vergroten, veranderingen in symptomen vroegtijdig te herkennen, ziekenhuisopnames te verminderen en zorgverleners te ontlasten. MST is van plan het gebruik van de thuismonitoring app in de toekomst verder uit te breiden. Tot op heden is er weinig bekend over de percepties van zorgverleners met betrekking tot factoren die het gebruik van de Luscii app beïnvloeden. Inzicht in deze factoren kan mogelijke obstakels identificeren, de app optimaliseren en het gebruik van Luscii bevorderen. Doel: Het doel van dit onderzoek was om de percepties van zorgverleners met betrekking tot belemmerende en bevorderende factoren voor het gebruik van een thuismonitoring app in het zorgproces van patiënten met CHF te onderzoeken. Methode: Zorgverleners met enige voorkennis en/of ervaring met de Luscii app bij patiënten met CHF werden geïnterviewd. De interviews waren gebaseerd op de Tailored Implementation for Chronic Diseases (TICD) checklist. Middels dit raamwerk werden mogelijke belemmerende en bevorderende factoren voor het gebruik van de app onderzocht. De interviews werden getranscribeerd en deductief gecodeerd. Resultaten: Acht zorgverleners namen deel aan het onderzoek en waren overwegend positief over het gebruik van de Luscii app. Voordelen die werden benoemd zijn het bieden van zorg op afstand, het bevorderen van zelfregie onder patiënten en het vroegtijdig detecteren van veranderingen in symptomen. Belemmerende factoren werden op app-inhoudelijk en organisatorisch niveau geïdentificeerd, waarbij de nadruk lag op technische storingen, software fouten, gebrek aan personalisatie en uitdagingen bij opschaling en integratie. Discussie: De resultaten van dit onderzoek benadrukken het belang van verdere personalisatie van de app en optimalisatie van de technische en organisatorische omgeving. Conclusie: Zorgverleners werkzaam in het Thoraxcentrum in MST zijn overwegend positief over het gebruik van de thuismonitoring app ‘Luscii’ bij patiënten met CHF. Het gebruik van de app draagt bij aan het leveren van tijdige en kwalitatieve zorg. Voor verdere integratie en optimalisatie van de Luscii app, is het essentieel om de app te personaliseren en technische problemen te minimaliseren. Bovendien moet aandacht worden besteed aan personeelsbeheer en automatisering van processen om opschaling van de app mogelijk te maken.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:50 technical science in general
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/100334
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page