University of Twente Student Theses

Login

Attitudes van zorgmedewerkers in de epilepsiezorg ten opzichte van de ontwikkeling en implementatie van generatieve artificiële intelligentie

Nab, L.D. (2024) Attitudes van zorgmedewerkers in de epilepsiezorg ten opzichte van de ontwikkeling en implementatie van generatieve artificiële intelligentie.

[img] PDF
1MB
Abstract:Achtergrond: Generatieve kunstmatige intelligentie is een snelgroeiende subcategorie van kunstmatige intelligentie in werkzaamheden binnen en buiten de zorg. Er is momenteel weinig bekend over de houding van zorgmedewerkers binnen de epilepsiezorg over deze vorm van kunstmatige intelligentie, terwijl deze nieuwe technologieën binnen de epilepsiezorg en andere specialismen grondig worden onderzocht om de zorg voor patiënten te verbeteren. Attitudes van zorgmedewerkers beïnvloeden het gebruik van nieuwe technologieën, zoals (generatieve) kunstmatige intelligentie. Daarom is het belangrijk om te exploreren wat de attitudes van zorgmedewerkers in de epilepsiezorg zijn, om ontwikkeling en implementatie van generatieve kunstmatige intelligentie te optimaliseren. Methode: Twaalf zorgmedewerkers uit de epilepsiezorg afkomstig uit twee verschillende instellingen zijn geworven aan de hand van sneeuwbalwerving. Op basis van semigestructureerde interviews is een kwaliteit-exploratief onderzoek uitgevoerd om de attitudes van zorgmedewerkers in de epilepsiezorg richting generatieve kunstmatige intelligentie te onderzoeken. De participanten zijn werkzaam in verschillende posities, zoals neurologen, klinisch neurofysiologen, verpleegkundigen en verscheidene managementfuncties. Interviews zijn zowel fysiek als online gevoerd. Het doel van het onderzoek is om kennis te verzamelen over de attitudes van zorgmedewerkers in de epilepsiezorg richting generatieve AI. Resultaten: De resultaten van dit onderzoek geven een uitgebreid beeld van de attitudes van zorgmedewerkers in de epilepsiezorg richting generatieve AI. Zorgmedewerkers geven aan over het algemeen positief te kijken naar generatieve AI, maar ook kritisch te kijken naar de kwaliteit van deze systemen. Er worden veel kansen gezien om de huidige werkzaamheden efficiënter te maken of de zorg voor de patiënt verbeteren. Echter worden ook risico’s, zoals lage betrouwbaarheid of trainen met onzuivere data, genoemd. De zorgmedewerkers vrezen daarbij dat patiënten in gevaar kunnen worden gebracht. Ten slotte geven zorgmedewerkers aan bepaalde eisen te stellen voordat zij deze willen gebruiken en benoemen ook het belang van training en meegenomen worden in de implementatie, met voornaamste doel om het vertrouwen te verhogen. Conclusie: De attitudes van zorgmedewerkers in de epilepsiezorg richting generatieve kunstmatige intelligentie bestaan uit een construct van drie componenten die elkaar beïnvloeden: affectief, cognitief en conatief. Deze drie componenten geven het belang aan van uitgebreide dataverzameling. Vertrouwen is een belangrijk onderdeel van de attitudes van zorgmedewerkers ten opzichte van generatieve AI en kan dus voor zorgorganisaties belangrijk zijn in het optimaliseren van de implementatie van generatieve AI. Zorgmedewerkers zijn positief over generatieve AI en enthousiast over de mogelijkheden in de toekomst, maar ook kritisch op betrouwbaarheid van huidige systemen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine, 85 business administration, organizational science
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/100460
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page