University of Twente Student Theses

Login

Het ontwerpen van een EMA-vragenlijst vanuit het perspectief van behandelaren en cliënten van Thubble om welbevinden dagelijks en digitaal te meten bij mensen met een mentale stoornis : een mixed methods studie

Ster, J.D. van der (2024) Het ontwerpen van een EMA-vragenlijst vanuit het perspectief van behandelaren en cliënten van Thubble om welbevinden dagelijks en digitaal te meten bij mensen met een mentale stoornis : een mixed methods studie.

[img] PDF
519kB
Abstract:Inleiding: Welbevinden speelt een belangrijke rol in de mentale balans van een individu. In de literatuur wordt onderscheid gemaakt tussen hedonisch en eudaimonisch welbevinden, waarbij voor elke benadering instrumenten zijn ontwikkeld om welbevinden te meten. Deze instrumenten zijn echter niet geschikt om welbevinden van dag tot dag te meten. Ecological momentary assessment kan gebruikt worden om welbevinden dagelijks meerdere keren te meten. Echter is in huidig EMA-onderzoek alleen een deel van het hedonische aspect van welbevinden gebruikt om welbevinden te meten, terwijl het andere deel van hedonisch welbevinden en eudaimonisch welbevinden mogelijk ook waarde toevoegen om welbevinden te meten. In dit onderzoek wordt gekeken naar het perspectief van behandelaren en cliënten van Thubble hoe een EMA-vragenlijst ontworpen kan worden zodat welbevinden dagelijks meerdere keren gemeten kan worden. Methoden: Er is gebruik gemaakt van een mixed-methods onderzoek, waarbij een vragenlijst is uitgezet onder behandelaren en cliënten van Thubble, en er zijn semigestructureerde interviews afgenomen bij behandelaren van Thubble. De vragenlijst en interviews zijn opgesteld aan de hand van bestaande instrumenten die welbevinden meten, en items uit ander onderzoek. Negen respondenten hebben de vragenlijst ingevuld en er zijn vijf behandelaren geïnterviewd. De resultaten van de vragenlijst zijn geanalyseerd in Excel, en de interviews zijn eerst getranscribeerd, en toen in meerdere fasen gecodeerd. Resultaten: Uit de resultaten blijkt dat behandelaren en cliënten van Thubble de voorkeur hebben om tussen de 1-6 vragen per keer te beantwoorden. Het blijkt ook dat behandelaren en cliënten van Thubble de meeste waarde zien in hedonische vragen over plezier en geluk, wanneer deze vragen meerdere keren per dag worden gesteld. Behandelaren zien ook waarde in hedonische vragen naar tevredenheid met het leven en eudaimonische vragen, maar geven aan dat het lastig is om deze aspecten dagelijks meerdere keren uit te vragen. Behandelaren en cliënten van Thubble blijken verschillende voorkeuren te hebben voor de schaal waarop welbevinden dagelijks meerdere keren goed te meten is. Discussie: Volgens behandelaren en cliënten van Thubble vereist het creëren van EMA-vragenlijst om welbevinden dagelijks meerdere keren te meten een gepersonaliseerde aanpak. Verder onderzoek naar de personalisatie van vragen in EMA-vragenlijsten is nodig om deze gepersonaliseerde aanpak te verbeteren.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:77 psychology
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/100568
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page