University of Twente Student Theses

Login

De invloed van patiëntafhankelijke factoren op het behalen van een convectievolume groter dan 23 L bij hemodiafiltratie bij patiënten met nierfalen van het dialysecentrum te Apeldoorn : Een retrospectief kwantitatief cohortonderzoek

Gelinck, H.M. (2024) De invloed van patiëntafhankelijke factoren op het behalen van een convectievolume groter dan 23 L bij hemodiafiltratie bij patiënten met nierfalen van het dialysecentrum te Apeldoorn : Een retrospectief kwantitatief cohortonderzoek.

[img] PDF
1MB
Abstract:Achtergrond Nierfalen is een chronische nierziekte waarbij de nierfunctie ernstig is verslechterd. Nierfalen leidt tot fysieke en mentale klachten en tot het verlies van veel levensjaren. Nierfalen kan behandeld worden met de therapie hemodiafiltratie (HDF). De behandeling HDF met een convectievolume groter dan 23 L (hoge dosis HDF) kan veel levensjaren winnen ten opzichte van de behandeling hemodialyse (HD). Dit onderzoek focust zich op patiënten gediagnosticeerd met nierfalen die behandeld worden met HDF in het dialysecentrum te Apeldoorn. De haalbaarheid van hoge dosis HDF en de invloed van patiëntafhankelijke factoren hierop zijn onderzocht. Methode Dit onderzoek was een retrospectief kwantitatief cohortonderzoek. De onderzoekspopulatie bestond uit 29 patiënten en 976 behandelingen. Per patiënt is het percentage behandelingen met een convectievolume groter dan 23 L berekend. Een logistische multilevel analyse, met de leeftijd, het geslacht, de BMI, het toegangstype, het hematocrietgehalte, het serumalbuminegehalte en de comorbiditeiten, werd uitgevoerd om de invloed van verschillende factoren op het behalen van het convectievolume te onderzoeken. Resultaten Uit het onderzoek blijkt dat bij een ruime meerderheid van de behandelingen een convectievolume groter dan 23 L wordt behaald, namelijk bij 70,6% van alle behandelingen. Per patiënt verschilde het percentage behandelingen die het convectievolume halen, de mediaan (IQR) was 85% (61.7; 92.3). Daarnaast is een negatieve associatie van het hematocrietgehalte (OR per % increment = 0.75, 95% BI 0.62 – 0.87, P<0.05) en een negatieve associatie van het gebruik van een katheter (OR = 0.18, 95% BI 0.05 – 0.64, P<0.05) vergeleken met een shunt als toegangstype op het behalen van een convectievolume groter dan 23 L aangetoond. Discussie Ondanks enkele beperkingen biedt dit onderzoek waardevolle inzichten over het behalen van een convectievolume groter dan 23 L en de factoren die dit beïnvloeden. Het was nog niet bekend of in de dagelijkse praktijk hoge dosis HDF werd behaald bij de meerderheid van de behandelingen van de patiënten. Dit onderzoek toont dit aan. De eerdere bevindingen van het positieve effect van een lager hematocrietgehalte en het gebruik van een shunt in plaats van een katheter op het behalen van een convectievolume groter dan 23 L zijn bevestigd in dit onderzoek. Dit wijst erop dat bij patiënten met een normaal of hoog hematocrietgehalte eventuele aanpassing van het behandelvoorschrift voordelen heeft en dat het gebruik van een shunt de voorkeur heeft over het gebruik van een katheter.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Gelre Ziekenhuis Apeldoorn, Apeldoorn, Nederland
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/100645
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page