University of Twente Student Theses

Login
As of Friday, 8 August 2025, the current Student Theses repository is no longer available for thesis uploads. A new Student Theses repository will be available starting Friday, 15 August 2025.

Democratie en polarisatie: deliberatieve democratie als lijm? : Een onderzoek naar beleid rondom deliberatieve democratie en maatschappelijke weerstand in de Twentse gemeenten

Berendsen, J.B.C. (2025) Democratie en polarisatie: deliberatieve democratie als lijm? : Een onderzoek naar beleid rondom deliberatieve democratie en maatschappelijke weerstand in de Twentse gemeenten.

[img] PDF
1MB
Abstract:Deze masterthesis onderzoekt hoe Twentse gemeenten in de afgelopen tien jaar hebben geprobeerd om via deliberatieve democratie maatschappelijke spanningen te verminderen. De centrale onderzoeksvraag luidt: Hoe hebben Twentse gemeenten de afgelopen tien jaar via deliberatieve democratie polarisatie tussen burger en overheid, die zich uit in burgerlijke ongehoorzaamheid, aangepakt? De analyse richt zich op vier casussen waarin maatschappelijke weerstand zichtbaar was: de plaatsing van windturbines in Hengelo, de komst van een asielzoekerscentrum in Tubbergen, de bouw van een moskee in Enschede en de vestiging van een AZC in Enschede. Door middel van documentanalyse en contentanalyse werd onderzocht welke vormen van burgerbetrokkenheid werden toegepast, en in hoeverre deze voldoen aan de kenmerken van deliberatieve democratie. De resultaten laten zien dat deliberatieve democratie in wisselende mate wordt toegepast. In sommige gevallen werd geprobeerd om via burgerpanels, inspraakavonden of omgevingsgroepen burgers actief te betrekken. In andere gevallen bleef participatie of vond deze pas plaats nadat het vertrouwen van de burgers al geschaad was. De thesis concludeert dat deliberatieve democratie potentie heeft om depolariserend te werken, maar dat de effectiviteit hiervan dan wel sterk afhankelijk is van de inrichting van het proces. Deze processen dienen laagdrempelig, inclusief en transparant te zijn. Wanneer dit niet gebeurt, dan kan dit averechts werken en juist de relatie tussen burger en overheid verder beschadigen. De aanbeveling luidt dan ook dat gemeenten verder moeten kijken dan formele participatie, en moeten investeren in structurele en betekenisvolle dialoog met burgers, juist bij gevoelige en polariserende onderwerpen. Hiervoor moet de gemeente en in het bijzonder het college van B&W beschikken over politieke moed en wil.
Item Type:Student Thesis (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration MSc (60020)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/106640
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page