University of Twente Student Theses

Login

Verbeteren van afwegingsprocessen bij beslissingen : onderzoek naar de effectiviteit van de cursus ‘Omgaan met beslissingsattributen’ ter verbetering van afwegingsprocessen bij beslissingen

Dommeck, C.H.A. and Staaveren, M. van (2007) Verbeteren van afwegingsprocessen bij beslissingen : onderzoek naar de effectiviteit van de cursus ‘Omgaan met beslissingsattributen’ ter verbetering van afwegingsprocessen bij beslissingen.

[img] PDF
907kB
Abstract:Bij beslissingen wordt een keuze gemaakt tussen alternatieven, het doel van dit beslissingsproces is één alternatief overhouden (het beste alternatief volgens de beslisser). Het beschrijven van de alternatieven vindt plaats met behulp van attributen (eigenschappen van alternatieven). Bijvoorbeeld een taxibusje heeft onder andere de attributen veiligheid en comfort. Deze attributen verschillen van elkaar qua belangrijkheid, het ene attribuut wordt belangrijker gevonden dan het andere. Het vaststellen van deze belangrijkheid gebeurt in het afwegingsproces. Naar het gehele afwegingsproces op individueel niveau is experimenteel onderzoek gedaan door Heerkens. Hieruit is het afwegingsprocesmodel (APM) ontwikkeld, wat het gehele afwegingsproces beschrijft. Heerkens heeft met behulp van de resultaten van bovengenoemd onderzoek een concept cursus ontwikkeld die mensen moet helpen om bij een beslissing duidelijk te krijgen wat de verschillende attributen inhouden en hoe belangrijk zij zijn. Doel van het onderzoek is het aan de hand van de theorie en praktijk toetsen, evalueren en verbeteren van de cursus die het afwegingsproces op individueel niveau op een meer verantwoorde wijze moet laten verlopen.Het volgende probleem is onderzocht: in hoeverre leiden de in de cursus toegepaste instrumenten bij individuele actoren in non-routinematige beslissingssituaties binnen een organisatorische context tot een meer verantwoord denkproces voor wat betreft de afweging van attributen van keuzealternatieven?
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Business Administration BSc (56834)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/528
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page