University of Twente Student Theses

Login

Het PSI: effectieve non-proliferatie?: een studie naar de positionering van een praktisch instrument in de strijd tegen de proliferatie van massavernietigingswapens

Koek, Jaco (2006) Het PSI: effectieve non-proliferatie?: een studie naar de positionering van een praktisch instrument in de strijd tegen de proliferatie van massavernietigingswapens.

[img] PDF
432kB
Abstract:In 2003 is het Proliferation Security Initiative (PSI) op initiatief van de Verenigde Staten toegevoegd aan het stelsel van non-proliferatie regimes. Dit initiatief is erop gericht om praktisch ingrijpen in de proliferatie van massavernietigingswapens mogelijk te maken. In deze scriptie is onderzocht of dit een belangrijke toevoeging is aan dit stelsel. Het feit dat het PSI zich niet wil laten vangen in een verdrag en met een meer praktische benadering werkt, doet de vraag opkomen wat hiervan de oorzaak is en of dit impact heeft op het bestaande non-proliferatieregime. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de inhoudelijke opdrachtgever van deze scriptie, heeft een interesse in de vraag hoe het PSI zich verhoudt tot het bestaande non-proliferatie regime. Als inleiding op de onderzoeksvraag wordt dan ook eerst het bestaande stelsel van verdragen en instrumenten die zich richten op non-proliferatie van massavernietigingswapens (MVW) geschetst. Hierna wordt de volgende onderzoeksvraag geformuleerd: Is het Proliferation Security Initiative een belangrijke toevoeging aan het stelsel van non-proliferatie regimes?
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Business Administration MSc (60644)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/572
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page