University of Twente Student Theses

Login

De beveiligingscamera van de andere kant bekeken. Prosociaal gedrag: De invloed van de beveiligingscamera vanuit het oogpunt van een geïmpliceerde sociale aanwezigheid.

Vonk, Dorette J. (2006) De beveiligingscamera van de andere kant bekeken. Prosociaal gedrag: De invloed van de beveiligingscamera vanuit het oogpunt van een geïmpliceerde sociale aanwezigheid.

[img] PDF
119kB
Abstract:Terwijl veel onderzoek aandacht heeft besteed aan de invloed van fysieke anderen op het gedrag, heeft dit onderzoek gedemonstreerd dat ook een geïmpliceerde sociale aanwezigheid, middels een beveiligingscamera, van invloed kan zijn. Wanneer men er zich van bewust is dat men geobserveerd wordt, dan bevindt men zich in een staat van verhoogd objectief-zelfbewustzijn en is men meer bezig om zijn eigen gedrag te controleren zodat deze in overeensteming is met standaarden van juistheid. We demonstreren in een laboratoriumsetting, dat de aanwezigheid van een beveiligingscamera blijkt te leiden tot prosociaal gedrag. Participanten in een ruimte met beveiligingscamera, waren meer bereid gevraagde medewerking te verlenen door extra enquetes mee te nemen en boden significant vaker spontane hulp aan, dan participanten in een ruimte zonder beveiligingscamera. Dit laatste effect trad echter alleen op bij mensen die een sterke behoefte hebben aan de goedkeuring van anderen. We bespreken de implicaties van deze bevindingen voor de praktijk en voor de literatuur over de inloed van een sociale aanwezigheid.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Communication Studies MSc (60713)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/57404
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page