University of Twente Student Theses

Login

Opzoek naar perspectief : een onderzoek naar de veranderende positie van het ingenieursbureau bij geïntegreerde contractvormen

Grit, J.S. (2006) Opzoek naar perspectief : een onderzoek naar de veranderende positie van het ingenieursbureau bij geïntegreerde contractvormen.

[img] PDF
2MB
Abstract:Het onafhankelijke ingenieursbureau zal de komende tijd haar businessmodel onder de loep moeten nemen, het zal in moeten spelen op de veranderingen in de markt om niet buiten spel gezet te worden. In de traditionele contractvormen werkte het ingenieursbureau veel al voor een publieke partij, echter de verhoudingen in de GWW-sector zijn in beweging. De opdrachtgevende partijen in de GWW sector zijn: de rijksoverheid, gemeenten, provinciën, waterschappen en bedrijven. Doordat de lagere overheden in Nederland veel autonomie hebben, zijn zij gezamenlijk de grootste opdrachtgever in de GWW sector. De ontwikkelingen in de GWW sector worden in sterke mate bepaald en beïnvloed door de overheid. Het hoofddoel van de overheid is het bereiken van ‘more value for the taxpayer’. Door bouwprojecten te realiseren met een hogere kwaliteit/prijs verhouding wordt aan dit hoofddoel bijgedragen. De rijksoverheid heeft om dit te bereiken haar inkoopbeleid anders geformuleerd. De markt wordt gezien als efficiënter en innovatiever dan het overheidsapparaat2. De grote opdrachtgevende overheden hanteren reeds het ‘markt, tenzij...’ principe. Lagere overheden zullen in de komende jaren dit voorbeeld volgen.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Movares
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering and Management MSc (60026)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/57422
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page