University of Twente Student Theses

Login

Wie nu zorgt, wie dan leeft... : een oriënterend onderzoek over het beleidsveld met betrekking tot medische preventieve check-ups

Geijtenbeek, Sifra and Kuijsten, Reinier (2006) Wie nu zorgt, wie dan leeft... : een oriënterend onderzoek over het beleidsveld met betrekking tot medische preventieve check-ups.

[img] PDF
456kB
Abstract:Het aanbod van preventieve zorg is de laatste twee eeuwen sterk van karakter veranderd. Waar eerst sprake was van preventieve zorg op collectieve basis, is er nu ook sprake van een aanbod van preventieve zorg op individuele basis. De overheid is niet langer de enige actor die preventieve zorg aanbiedt. Naast bijvoorbeeld de collectieve inentingsprogramma's kan nu ook op eigen initiatief een medische check-up gedaan worden. In dit onderzoek verstaan wij onder een medische check-up het, onder andere met behulp van scans (echo, MRI, CT), laten keuren van het lichaam op mogelijke afwijkingen. Dit is meteen een goed moment om u als lezer met een model om de oren te slaan. Dit om het één en ander alvast duidelijk te stellen. Als onderzoekers delen wij de maatschappij in drie stukken in met daarin; de overheid, het maatschappelijk middenveld en de for profit sector. Vóór de decollectivisering van preventieve zorg gaf de overheid de opdrachten en voerde het maatschappelijk middenveld deze uit (enigszins zwart-wit geschetst). Nu lijkt de for profit sector een deel van deze taken over te nemen zonder dat zij daarvoor opdracht hebben gekregen van de overheid. Er vindt dus een verschuiving plaats van taken van het maatschappelijk middenveld richting de for profit sector. Dit gaat gepaard met de nodige misverstanden en onduidelijkheden over bijvoorbeeld taakverdeling en wetgeving. Preventieve zorg kan vandaag de dag dus zowel in de reguliere (vanuit de overheid) als de commerciële (vanuit de for profit sector) sfeer gezocht worden. Wat opvalt, is dat de commerciële sector een uitgebreider aanbod aan preventief onderzoek heeft dan de reguliere sector. Wij richten ons in dit onderzoek op de ontwikkelingen met betrekking tot het aanbod van medische checkups door de commerciële preventieve instellingen. Welke vragen roept dit aanbod op bij de betrokkenen in het beleidsveld?
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Communication Studies BSc (56615)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/57470
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page