University of Twente Student Theses

Login

Water leeft, in de integrale gebiedsontwikkeling? : hoe een procesontwerp kan bijdragen aan het beheersen van complexe vraagstukken

Elsinga, Wiepkje (2007) Water leeft, in de integrale gebiedsontwikkeling? : hoe een procesontwerp kan bijdragen aan het beheersen van complexe vraagstukken.

[img] PDF
10MB
Abstract:In de Nota Ruimte wordt geconstateerd dat klimaatverandering grote gevolgen voor de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland heeft. Vooral de zeespiegelrijzing, neerslagtoename en daarmee hoge pieken in de rivierafvoer, maar ook het vaker optreden van extreme droogte, dwingen tot afstemming op het watersysteem. Tegen deze achtergrond is water gekozen als één van de structurerende principes voor bestemming, inrichting en gebruik van de ruimte (Nota Ruimte, 2006). Nut en noodzaak van blauwe contouren worden nu zowel vanuit het waterbeheer als de ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling onderschreven. Juist in de nabijheid van bebouwing lijken kansen voor vormen van meervoudig ruimtegebruik met water groot (Habiforum nieuws, 2006). Interessant hierin is het krijgen van inzicht in de huidige problematiek, die voorkomt in het proces van integrale gebiedsontwikkeling. De probleemstelling luidt als volgt: "In hoeverre leidt de procesaanpak bij integrale gebiedsontwikkeling tot kwaliteitsverbetering en tot procesoptimalisatie ten aanzien van tijd, waarbij water als structurerend principe een rol speelt?" De doelstelling van dit onderzoek is het opstellen van een procesaanpak voor integrale gebiedsontwikkeling welke leidt tot kwaliteitsverbetering en tot een procesoptimalisatie ten aanzien van tijd, waarbij water een rol speelt.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Ingenieursbureau Oranjewoud BV
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering and Management MSc (60026)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/57736
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page