University of Twente Student Theses

Login

Wat kunnen nurse practitioners betekenen in de jeugdgezondheidszorg in de regio Twente? : een onderzoek naar de inzetbaarheid van de nurse practitioner

Fledderus, Martine (2006) Wat kunnen nurse practitioners betekenen in de jeugdgezondheidszorg in de regio Twente? : een onderzoek naar de inzetbaarheid van de nurse practitioner.

[img] PDF
630kB
Abstract:In 1997 is de nieuwe opleiding Advanced Nursing Practice (ANP) ontstaan. Na afronding van deze opleiding kunnen verpleegkundigen onder andere diverse taken van de arts overnemen. In de regio Twente is de werkgroep ANP opgericht. Deze wil onderzoeken wat een verpleegkundige met de opleiding ANP, een Nurse Practitioner, in de praktijk kan betekenen in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) 0-19 jaar. Het antwoord op deze vraag is nog niet gegeven, omdat er op dit moment hierover geen onderzoeksresultaten bekend zijn. De werkgroep ANP heeft een opdracht geformuleerd die ik in dit onderzoek heb beantwoord. De opdracht luidde: wat kan de toegevoegde waarde van een Nurse Practitioner zijn met betrekking tot de taakverdeling in de jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar in Twente. Aanbevelingen: · De werkgroep concentreert zich op de invulling van de opleiding ANP specifiek gericht op de JGZ. · De opleiding ANP wordt vooralsnog niet aan geboden aan de verpleegkundigen. · Er wordt vooralsnog geen NP aangesteld in de JGZ in Twente. · De onderzoeken van Zorggroep Almere en Stichting JGZ Groningen blijven volgen. De opleiding ANP is nog niet specifiek gericht op de JGZ en er zijn geen algemene taken en verantwoordelijkheden vastgelegd voor de NP. Ook de onderzoeksresultaten leveren tot nu toe onvoldoende kennis. Daarnaast geven de vragenlijsten weer dat de professionals de NP meer zien als een onafhankelijk persoon in de organisatie die kan zorgen voor een oplossing voor het artsentekort of om de artsen te ontlasten. Er is nu nog geen toegevoegde waarde aan te geven van de NP met betrekking tot de taakverdeling. Daarom kan de werkgroep ANP zich beter concentreren op de invulling van de opleiding ANP die specifiek gericht is op de JGZ. Hierdoor wordt duidelijk welke taken en verantwoordelijkheden de NP kan vervullen in de JGZ. Op basis hiervan kan het management van de JGZ beter wachten tot de opleiding ANP specifiek gericht is op de JGZ. Het is daardoor op dit moment niet nuttig om een verpleegkundige de opleiding aan te bieden of om een NP in te zetten in de JGZ in de regio Twente. Het management en de werkgroep moeten de onderzoeken van de Zorggroep Almere en de Stichting JGZ Groningen blijven volgen, zodat ze wel op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de NP. Deze aanbevelingen hebben weinig consequenties voor de organisaties in de JGZ in Twente. Wel moet de werkgroep ANP kijken op welke manier zij nu verder gaat en een plan opstellen voor verder onderzoek.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/57737
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page