University of Twente Student Theses

Login

De marktschets: een tussenoplossing of een bruikbaar nieuw product? : verbetering van de inhoud en procedure van de marktschets voor de Economische Voorlichtingdienst

Paalman, M.J.G. and Rijkom, R.J. van and Vegt, D. van der (2006) De marktschets: een tussenoplossing of een bruikbaar nieuw product? : verbetering van de inhoud en procedure van de marktschets voor de Economische Voorlichtingdienst.

[img] PDF
1MB
Abstract:De EVD is als agentschap van het ministerie van economische zaken verantwoordelijk voor het faciliteren en stimuleren van internationaal ondernemen en samenwerken. Een van de taken van de EVD betreft het informeren van het bedrijfsleven. Om de dienstverlening zo goed mogelijk te organiseren en het Nederlandse bedrijfsleven zo goed mogelijk te informeren, heeft de EVD verschillende producten ontwikkeld die bijdragen aan de informatievoorziening van bedrijven. Een van de nieuwste producten van de EVD is de marktschets. De marktschets is ontwikkeld om het gat op te vullen tussen een marktverkenning en korte informatieberichten op de EVD website. Het gaat hierbij meestal om sectoren die niet een dure marktverkenning krijgen, maar desondanks interessant zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Een marktschets heeft als doel om een beknopt en compact beeld te geven van de ontwikkelingen van een bepaalde markt en de belangrijkste spelers in die markt. Een marktschets heeft een beperkte omvang (6 kantjes A4) en kan door het Nederlandse bedrijfsleven gratis worden opgevraagd op de website van de EVD. Het doel van deze bacheloropdracht was het verbeteren van de marktschets. Het traject begon met het opstellen van een theoretisch kader en het ontwikkelen van een probleemstelling.De inhoud en de procedure van de marktschets hebben wij geëvalueerd naar aanleiding van theorieën over internationaal ondernemen, ervaringen van de beoogde gebruikers en onze eigen ervaringen tijdens het maken van 21 marktschetsen. Na het evalueren van de inhoud en de procedure van de marktschets kunnen we zeggen dat het product goed wordt ontvangen door zowel de eindgebruikers (de bedrijven) als de EVD zelf (landenmedewerkers). De marktschets slaagt in haar opzet als beknopte en informatieve beschrijving van een bepaalde markt in een bepaald land. We hebben interessante aanvullingen verkregen naar aanleiding van het onderzoek naar de inhoud en de procedure van de marktschets. Vanuit het bedrijfsleven en de theorie is er behoefte aan algemene informatie over het zaken doen in een andere omgeving. Verder zijn de distributiekanalen en eventuele overheidsprogramma's zeer belangrijk voor het bedrijfsleven. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de ‘nieuwe marktschets’, waarmee het bedrijfsleven het gewenste beknopte overzicht van de belangrijkste aspecten in een bepaalde markt kan vinden. De bedrijven kunnen met behulp van de nieuwe marktschets beter en sneller beoordelen of verdere informatie gewenst is. Dit betekend dat bedrijven ook sneller kunnen bepalen of de markt kansrijk voor hen is. Verder is de procedure verbeterd door contactpunten voor en tijdens het proces en een evaluatie achteraf in te bouwen. Hoe we tot deze conclusies zijn gekomen kunt u lezen in dit verslag.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
EVD
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Public Administration BSc (56627)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/57848
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page