University of Twente Student Theses

Login

Sanctiestrategieën in kaart gebracht : een onderzoek naar de verschillende invoeringsprocessen en uitvoeringspraktijken van de gezamenlijke provinciale handhavingsstrategie door handhavingsorganisaties in de provincie Overijssel in het kader van de professionalisering van de milieuhandhaving

Rabou, Jasper (2007) Sanctiestrategieën in kaart gebracht : een onderzoek naar de verschillende invoeringsprocessen en uitvoeringspraktijken van de gezamenlijke provinciale handhavingsstrategie door handhavingsorganisaties in de provincie Overijssel in het kader van de professionalisering van de milieuhandhaving.

[img] PDF
660kB
Abstract:In het kader van de professionalisering van de milieuhandhaving hebben alle handhavingsorganisaties in Nederland per 1 januari 2005 moeten voldoen aan de hiervoor opgestelde kwaliteitscriteria. Een van de gestelde criteria omvat het werken met een nalevingsstrategie, onder andere bestaande uit een handhavingsstrategie, die op zijn beurt weer een toezichtstrategie, een sanctiestrategie en een gedoogstrategie omvat. In de provincie Overijssel was al voor het begin van de professionalisering een provinciale handhavingsstrategie opgesteld, waarop alle andhavingsorganisaties binnen Overijssel, overeenkomstig de unaniem ondertekende bestuursovereenkomst, de handhaving zouden baseren. Dit wil niet zeggen dat deze strategie letterlijk dient te worden overgenomen, al is dit wel toegestaan. Elke handhavingsorganisatie draagt de verantwoordelijkheid voor de eigen strategie, zowel wat betreft de ontwikkeling, de implementatie alsook de uitvoering. In het kader van de professionalisering is er dan ook een aantal duidelijk verschillende strategieën ontwikkeld en ingevoerd. Na afloop van de professionalisering is de provinciale handhavingsstrategie aangepast om bij de ontwikkelingen aangesloten, en hebben wederom alle handhavingsorganisaties de bestuursovereenkomst getekend waarin deze strategie als basis wordt erkend. Dit onderzoek richt zich op de handhavingsorganisaties in Overijssel, en de sanctiestrategieën die deze organisaties hebben ingevoerd. Er wordt onderzocht op welke manier deze organisaties zijn omgegaan met de professionalisering van de milieuhandhaving met betrekking tot de invoering van een sanctiestrategie, en in het bijzonder hoe hierbij is omgegaan met de provinciale handhavingsstrategie. Wat voor invloed heeft de achtergrond van de verschillende organisaties gehad op het proces en op de uitkomst van dit proces, hoe is het proces verlopen in de afzonderlijke organisaties, hoe verloopt de handhaving nu, en wat is gevolg hiervan voor de als basis dienende provinciale strategie en de provinciebrede handhaving?
Item Type:Essay (Master)
Clients:
provincie Overijssel
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Business Administration MSc (60644)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/57928
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page