University of Twente Student Theses

Login

Het ontwerpen van een 3-fasen korset -gebaseerd op de Boston Overlap Brace- ter ontlasting en fixering van de lumbale wervels

Timmermans, Marijke (2005) Het ontwerpen van een 3-fasen korset -gebaseerd op de Boston Overlap Brace- ter ontlasting en fixering van de lumbale wervels.

[img] PDF
8MB
Abstract:In dit verslag is het ontwerptraject van het ontwerp van een 3-fasen-korset vastgelegd, dat ontworpen is in opdracht van Basko Healthcare. Door de veelvoorkomende onderrugklachten wordt er al een tijdje gewerkt aan de ontwikkelingen van korsetten, die ervoor zorgen dat de lumbale wervels waar nodig gefixeerd en ontlast worden. Doel van de opdracht is een korset met afbouwfases te ontwerpen, waarin gebruiksvriendelijkheid en het uiterlijk van het korset centraal staan. De indicaties waarbij het korset gedragen moet worden kunnen vrij ernstig zijn, zoals wervelfracturen en spondylolysthesis. Door de medische rol van het korset is het van uiterst belang dat het korset aan zijn functies voldoet. Door de krachtenwerking die nodig is wordt er al snel een basis gevormd voor het vervolg van het ontwerpproces. Om goed op de gebruiksvriendelijkheid en het uiterlijk in te gaan is een aantal gebruikers van korsetten om hulp gevraagd. Hun ervaringen en meningen, zijn samen met die van een aantal instrumentmakers basis geweest voor veel van de keuzes die tijdens het ontwerptraject gemaakt zijn. De resultaten kwamen neer op een slank korset, dat bij voorkeur niet onder de kleding te zien was. De huidskleur werd niet gewaardeerd en men werd enthousiast bij het idee van een korset dat een kleurtje had. Met behulp van alle resultaten zijn er drie concepten gevormd, waaruit het eindconcept gekozen is. Tijdens het ontwerpproces is er een kleuren- en vormstudie gedaan, die met het ontwerp geïntegreerd zijn en tot een volledig resultaat hebben geleid. Het resultaat is een korset dat veel pluspunten van bestaande korsetten bevat, maar dat zich weet te onderscheiden doordat het slank en luchtig is, en tevens een mooie afgewerkte uitstraling heeft.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Basko Healthcare
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:21 art forms
Programme:Industrial Design BSc (56955)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/57950
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page