University of Twente Student Theses

Login

Op zoek binnen kidNET : Een casestudie naar het zoekgedrag van basisschoolleerlingen binnen de portaalsite KidNET met behulp van de lessenserie ‘Samen Werken’

Esch, Yvonne van (2008) Op zoek binnen kidNET : Een casestudie naar het zoekgedrag van basisschoolleerlingen binnen de portaalsite KidNET met behulp van de lessenserie ‘Samen Werken’.

[img] PDF
509kB
Abstract:Dit is een casestudie naar het zoekgedrag van basisschoolleerlingen op het internet1. Gedurende zes weken tijd is groep acht van een basisschool geobserveerd, tijdens de uitvoering van de KidNET lessenserie. Voor deze lessen is de KidNET portaalsite ontwikkeld, waar de leerlingen tijdens het zoeken gebruik van konden maken. Bij de KidNET lessenserie hoort dezelfde voor- en natoets. De resultaten van de hele klas zijn meegnomen in het onderzoek. Er zijn twee leerlingen in het bijzonder geoserveerd tijdens het zoekgedrag op internet. Tijdens de eerste twee lessen zijn de leerlingen apart geobserveerd, de laatste vier lessen behoorden ze tot dezelfde groep. Tijdens het zoeken op internet is er gebruik gemaakt van Camtasia om de zoekresultaten vast te leggen. Er is voornamelijk gekeken naar drie aspecten tijdens het zoekgedrag van de leerlingen, namelijk het gedrag tijdens de start van de opdracht, of de leerlingen zichzelf doelen stellen tijdens het zoeken en of het zoekgedrag op internet gestructureerd verloopt. Uit de observaties en analyses bleek dat de leerlingen niet de juiste internet- en informatiezoek vaardigheden hebben om de vragen die ze zichzelf stelden over mieren of bijen te beantwoorden. Voor de start van de lessen en een week na de lessen is een multiple choice toets afgenomen en moesten de leerlingen een bij tekenen. Er is een significant verschil zichtbaar tussen de voor- en de natoets van zowel de multiple choice toets als de tekeningen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:81 education, teaching
Programme:Educational Science BSc (56613)
Link to this item:http://purl.utwente.nl/essays/58168
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page