University of Twente Student Theses

Login

Prestatie zonder frustratie : onderzoek naar de conflictoorzaken, optredende bij het gebruik van prestatiecontracten bij het onderhoud aan gevelopeningen door woningbouwcorporaties

Spijker, L.P. (2008) Prestatie zonder frustratie : onderzoek naar de conflictoorzaken, optredende bij het gebruik van prestatiecontracten bij het onderhoud aan gevelopeningen door woningbouwcorporaties.

[img] PDF
2MB
Abstract:In de woningcorporatiewereld zijn de laatste jaren veel veranderingen op te merken. Mede als gevolg van een terugtredende overheid zijn woningcorporaties zich gaan ontwikkelen tot professioneel werkende organisaties. Een in het oog springend resultaat hiervan is het grote aantal fusies dat plaats heeft gevonden en nog steeds plaatsvindt. Een verandering die voor de burger minder opvalt, is de ontwikkeling in de manier waarop corporaties de opdrachten voor het onderhoud verstrekken. De drang naar een efficiëntere bedrijfsvoering heeft op dat vlak geleid tot de opkomst van prestatiecontracten. Prestatiecontracten bieden, mede door een andere verdeling van de werkzaamheden, de mogelijkheid op lange termijn te besparen op de onderhoudskosten. Ook zorgt het voor een ontlasting van de corporaties, hetgeen in veel gevallen als een voordeel wordt gezien. Het ontstaan van dit onderzoek zit echter in de constatering van Bierman Advocaten, dat er nogal eens conflicten optreden bij het gebruik van de contractvorm. Blijkbaar kleven er toch enkele nadelen aan de prestatiegerichte werkwijze. Vanuit deze achtergrond is het onderzoek opgebouwd. Hierbij is allereerst besloten het onderzoek te richten op het onderhoud aan gevelopeningen. Dit afgebakende deel bestaat voornamelijk uit schilderwerk en is goed voor zo’n 32% van het totale onderhoudsbudget. De vervolgens opgestelde onderzoeksvragen luiden: ‘Wat zijn de belangrijkste conflictoorzaken bij het gebruik van prestatiecontracten?’en ‘Hoe kunnen deze conflictoorzaken bij toekomstige projecten voorkomen worden?’.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Bierman Advocaten
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering and Management MSc (60026)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58179
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page