University of Twente Student Theses

Login

Een kwestie van kiezen : Een nieuw hiaatacceptatiemodel voor links afslaan op een T-kruising met behulp van simulatie om verkeersveiligheid beter in te schatten

Dijck, Tim van (2008) Een kwestie van kiezen : Een nieuw hiaatacceptatiemodel voor links afslaan op een T-kruising met behulp van simulatie om verkeersveiligheid beter in te schatten.

[img] PDF
1MB
Abstract:Het onderzoek behandelt een nieuw simulatiemodel voor links afslaan op een T-kruising. Dit simulatiemodel heeft als doel om verkeersveiligheid nauwkeuriger in te kunnen schatten. De beslissing van een bestuurder tot het kruisen van en invoegen in een verkeersstroom wordt door een hiaatacceptatiemodel gemodelleerd. Op basis van literatuuronderzoek is een nieuw model met meerdere hiaten in de beslissing opgesteld en geïmplementeerd in de simulatieomgeving MARS (Multi-Agent Real-time Simulator) van TNO. Simulaties geven aan dat het nieuwe hiaatacceptatiemodel de verkeersveiligheid hoger inschat ten opzichte van het bestaande model en de verkeersafwikkeling nauwelijks verandert. De beslissing van de bestuurder in het nieuwe model is realistischer gemodelleerd, omdat de bestuurder de verkeersstroom mee neemt in zijn beslissing. Validatie van het model aan data uit de werkelijkheid is een vervolgstap.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, Leidschendam
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:55 traffic technology, transport technology
Programme:Civil Engineering and Management MSc (60026)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58228
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page