University of Twente Student Theses
De ontwikkeling van yoghurt- en jamverpakkingen
Brandt, Inge (2008) De ontwikkeling van yoghurt- en jamverpakkingen.
PDF
835kB |
Abstract: | In dit hoofdstuk zal een samenvatting van de doelstellingen en resultaten van de opdracht worden gegeven. Deze opdracht is uitgevoerd in het kader van de Bacheloropdracht voor Industrieel Ontwerpen aan de Universiteit Twente. De opdracht is uitgevoerd bij Care for Natural, een bedrijf in The Gambia, Afrika. Care for Natural wil bijdragen aan een gezonde samenleving en een wereld in balans door het produceren van gezonde producten met daarbij oog voor de natuur. Het bedrijf is gericht op het helpen van Gambianen door ze de mogelijkheid te bieden geld te verdienen door te werken. Mama Helen's Produce is de bedrijfstak voor yoghurt van Care for Natural. De opdracht bestaat uit twee delen, een deel over yoghurt en een deel over jam. Het doel van de opdracht is de ontwikkeling van een professionelere verpakking voor de supermarktyoghurt van Mama Helen's Produce en een geschikte jamverpakking voor hoog- en laagseizoen voor de hotels en restaurants. De yoghurt wordt op dit moment verpakt in transparante bekertjes met een deksel. De labels worden geprint op papier en met plakband op de cups geplakt. De verpakking van Mama Helen's Produce is vergeleken met de verpakking van de grootste concurrent te eenvoudig. Uit de concurrentieanalyse blijkt dat de verpakkingen in Nederland veel geavanceerder zijn dan in The Gambia en dat er op het gebied van yoghurtverpakking veel mogelijk is. Om uit te vinden wie de klanten van Mama Helen's Produce zijn, is een doelgroeponderzoek gedaan. Hieruit kwam naar voren dat de doelgroep vooral bestaat uit mensen in de lagere middenklasse. De verpakking moet geschikt zijn voor deze groep. Na alle mogelijkheden te hebben overwogen, lijkt een stazak een goede oplossing voor de professionalisering van Mama Helen's Produce. De stazak kan gebruikt worden als handelsmerk en door het invoeren van een logo voor Mama Helen's Produce zien de labels er professioneler uit. De flexibiliteit van het bedrijf blijft wel behouden. In de toekomst zou de fruityoghurt in kleine hoeveelheden aan de hotels geleverd kunnen worden. De verpakking zal ook zeer eenvoudig gebruikt kunnen worden voor de verpakking van jam of andere producten van Care for Natural. De jam wordt op dit moment verpakt in potten en zakken voor de hotels en restaurants. Uit de concurrentieanalyse blijkt dat er relatief weinig diversiteit is op het gebied van jamverpakking op de Gambiaanse en Nederlandse consumentenmarkt. Na het uitvoeren van een marktonderzoek bleek dat alle hotels problemen hebben met het feit dat er een zeer groot verschil in afname is in het hoog- en laagseizoen. De chef van een hotel van een bekende internationale hotel keten gaf aan interesse te hebben in portieverpakkingen. Hier is op ingegaan. Na verschillende insteken te hebben bekeken, bleken portiezakjes gemaakt van de huidige zakken het meest haalbaar. Deze verpakkingsmethode is goedkoop genoeg en levert logistiek geen nieuwe problemen op. Voor de grote opslag van jam kunnen grote (sta)zakken gebruikt kunnen worden met een strip van dubbelzijdig plakband om de zak te kunnen afsluiten voor korte periode. De portieverpakking kan naast de hotels verkocht worden in winkels of in combinatie met yoghurt. De methode voor portieverpakking kan later gebruikt worden voor de verpakking van andere producten van Cre for Natural. |
Item Type: | Essay (Bachelor) |
Clients: | Care for Natural |
Faculty: | ET: Engineering Technology |
Subject: | 21 art forms |
Programme: | Industrial Design BSc (56955) |
Link to this item: | https://purl.utwente.nl/essays/58262 |
Export this item as: | BibTeX EndNote HTML Citation Reference Manager |
Repository Staff Only: item control page