University of Twente Student Theses

Login

Onderzoekend en ontwerpend leren in het team-project : de invloed van het TEAM-Project op de attitude van leerlingen ten opzichte van de bètawetenschap

Simmelink, E.M. (2008) Onderzoekend en ontwerpend leren in het team-project : de invloed van het TEAM-Project op de attitude van leerlingen ten opzichte van de bètawetenschap.

[img] PDF
212kB
Abstract:In dit onderzoek is gekeken naar de effecten van het TEAM-Project op de attitude van leerlingen ten opzichte van de bètawetenschappen. De afkorting TEAM-staat voor de vier deelgebieden Tech & Life science, Energy & Business, Aviation & Automotive en Mechatronics & Robotics en is er op gericht om leerlingen in de leeftijd van 10-15 jaar doormiddel van experimenten kennis te laten maken met techniek en hiervoor te enthousiasmeren. In dit onderzoek zijn vragenlijsten afgenomen onder leerlingen (n=1195) en docenten (n=58) van de basisschool en het voortgezet onderwijs en er zijn interviews gehouden met leerlingen (n=20) en docenten (n=5) van het voortgezet onderwijs. De resultaten uit dit onderzoek laten zien dat leerlingen vooral het maatschappelijke belang van de bètawetenschappen inzien. De interesse en het enthousiasme voor de bètawetenschappen zijn bij de leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs redelijk tot goed. Jongens hebben gemiddeld meer interesse, zijn enthousiaster en hebben meer zelfvertrouwen in het vakgebied dan meisjes. Daarnaast is er een verschil in leeftijd wat betreft de attitude ten opzichte van bètawetenschap, want uit dit onderzoek blijkt dat jonge leerlingen (10-11 jaar) een positievere kijk hebben op de bètawetenschap dan oudere leerlingen (13-15 jaar). De TEAM-dag die jaarlijks door de TEAM-organisatie wordt georganiseerd wordt als positief ervaren door de leerlingen en docenten van het basis- en voortgezet onderwijs. Door deze TEAM-dag hebben leerlingen een beter beeld gekregen van de bètawetenschappen en de universiteit, waardoor een deel van de leerlingen (voornamelijk jongens) na deze TEAM-dag meer zijn gaan opzoeken over bètawetenschappen. Er kan echter niet met zekerheid worden vastgesteld dat de TEAM-project van invloed zijn op de profiel- en studiekeuze van een leerling, aangezien er meerdere factoren van invloed zijn op deze keuze van de leerlingen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
ELAN
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Educational Science BSc (56613)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58360
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page