University of Twente Student Theses

Login

Verrassing in productverpakking : onderzoek naar het effect van de persoonseigenschap role-relaxed en prijs op de waardering van (in)congruente productverpakkingen

Mensvoort, M.P.E. van (2008) Verrassing in productverpakking : onderzoek naar het effect van de persoonseigenschap role-relaxed en prijs op de waardering van (in)congruente productverpakkingen.

[img] PDF
484kB
Abstract:In de literatuur is veel beschreven over de ultieme designregels als het gaat om het ontwerp van een productverpakking. Een van deze regels is dat consumenten een gemiddeld incongruente productverpakking prefereren. In dit onderzoek gaan we toetsen of men een gemiddeld incongruente productverpakking het meest prefereert in tegenstelling tot een ‘verrassings’ (incongruente) en congruente productverpakking en onder welke omstandigheden dit effect wordt versterkt. Daarom wordt onderzocht welke effecten de persoonseigenschap role-relaxed en een hoge of lage prijs hebben op de kwaliteitsperceptie, attitude en aankoopintentie van (in)congruente productverpakkingen. Uit de resultaten komt naar voren dat men een gemiddeld incongruente productverpakking het meest prefereert. Een belangrijke reden hiervoor kan zijn dat men enerzijds behoefte heeft aan processing fluency en anderzijds graag vernieuwing in een productverpakking wil hebben. Uit de resultaten valt verder op te maken dat consumenten die in hoge mate role-relaxed zijn producten met een hoge prijs het meest waarderen. Consumenten die hoog role-relaxed zijn willen graag een kwalitatief goed product. Het is mogelijk dat zij de prijs gebruiken om te bepalen of een product aan de verwachte kwaliteitseis voldoet. Er zal nader onderzoek gedaan moeten worden onder welke omstandigheden juist een congruent of incongruent product geschikt zou zijn, zoals bijvoorbeeld voor verschillende producttypes.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Communication Studies MSc (60713)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58418
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page