University of Twente Student Theses

Login

Onderzoek naar de informatiebehoeften van Nederlandse en Duitse en Nederlandse MRSA-dragers en de vervulling ervan door de MRSA-net website

Leijstra, E. (2008) Onderzoek naar de informatiebehoeften van Nederlandse en Duitse en Nederlandse MRSA-dragers en de vervulling ervan door de MRSA-net website.

[img] PDF
1MB
Abstract:MRSA is de afkorting van Methicilline Resistente Staphylococcus aureus en staat ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie. De bacterie is resistent geworden voor gebruikelijke antibiotica en komt steeds vaker voor in Nederland, onder andere door grensoverschrijdend gezondheidsverkeer van en naar Duitsland. Voor gezonde personen heeft MRSA-dragerschap vrijwel geen gevolgen maar bij de aanwezigheid van risicofactoren zoals een verzwakte weerstand, wonden, katheters en infusen, kan de aanwezigheid van MRSA leiden tot ernstige infecties. Uit eerder onderzoek bleek dat het MRSA-dragerschap een zeer stressvolle ervaring kan zijn en dat MRSA-dragers hierdoor zowel emotionele als informatiebehoeften ervaren (Vonderhorst, 2007). Het ontbreekt echter aan een allesomvattende bron die in deze behoeften kan voorzien. Om hierin te voorzien is er in het kader van het Euregio-project MRSA-net Twente/Münsterland een website ontwikkeld waar zowel praktische als medische vragen omtrent MRSA beantwoord worden, gebaseerd op de landelijke MRSA-richtlijnen (Verhoeven et al., 2007). Deze website is bedoeld voor zowel zorgpersoneel als MRSA-dragers (inclusief het algemene publiek) en is zowel in het Nederlands als het Duits opgezet. Het is echter de vraag in hoeverre de MRSA-net website in staat is in de hiervoor genoemde behoeften van MRSA-dragers te voorzien, en of de website gebruiksvriendelijk is volgens Duitse en Nederlandse MRSA-dragers. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt derhalve: Welke behoeften hebben Nederlandse en Duitse MRSA-dragers en in hoeverre worden deze behoeften door de MRSA-net website vervuld?
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Communication Studies MSc (60713)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58466
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page