University of Twente Student Theses

Login

Kwaliteit is ieders zaak!! : een onderzoek naar de toepassing van het Kwaliteitsmodel voor Overheidsorganisaties op de afdeling financiën van de gemeente Haaksbergen

Lange, Bas de (2008) Kwaliteit is ieders zaak!! : een onderzoek naar de toepassing van het Kwaliteitsmodel voor Overheidsorganisaties op de afdeling financiën van de gemeente Haaksbergen.

[img] PDF
412kB
Abstract:De afdeling financiën van de gemeente Haaksbergen is in het kader van het ontwikkelen van een toekomstvisie, geïnteresseerd in de mogelijke toepassing van het Kwaliteitsmodel voor Overheidsorganisaties (KO-model). Het model beoogt op een integrale wijze het presteren en kwaliteitsdenken in overheidsorganisaties te bevorderen. De hoofdvraag van het onderzoek was: ‘‘Op welke manier kan de afdeling Financiën van de gemeente Haaksbergen invulling geven aan het succesvol implementeren van het Kwaliteitsmodel voor Overheidorganisaties?’’ Om tot een antwoord op de hoofdvraag te komen is het door de Bestuursacademie opgestelde traject gevolgd. Als eerste heeft er een positiebepaling plaatsgehad. Dat is een meting van afdeling, waaraan het afdelingshoofd, senioren en beleidsmedewerkers deelnamen. Om te toetsen of het beeld uit de positiebepaling representatief is voor de hele afdeling, werden daarna interviews gehouden met medewerkers met voornamelijk uitvoerende werkzaamheden. Als laatste hebben er gesprekken plaatsgehad met stakeholders, belanghebbenden buiten de afdeling, om de tevredenheid over het functioneren van de afdeling van buiten in beeld te krijgen. De volgende verbeterpunten worden kwamen uit de metingen en gesprekken naar voren: * Communicatie tussen samenwerkende medewerkers verbeteren * Analyseren van de effectiviteit van beleid * Realistische planning maken * Invullen van de actievere rol voor de consulenten. Dat zijn vertegenwoordigers van de afdeling op financiële en beleidsmatige zaken * Vastleggen van de administratieve organisatie * Maken van een opleidingsplan en meten van resultaten van scholing * Actualiseren en opstellen van functiebeschrijvingen * Analyseren van taken en beschikbare uren * Waardering voor medewerkers uitspreken * Beter transport van informatie realiseren * Bevoegdheden en mogelijkheden tot informatie(systemen) verbeteren * Koppelingen tussen informatiesystemen realiseren * Beter onderbouwen van cijfers * Invoeren van controle van de kwaliteit van (uitgaande) informatie * Vastleggen van procesbeschrijvingen Voor het realiseren van deze verbeterpunten is het noodzakelijk dat iemand verantwoordelijk wordt gemaakt voor de aansturing en de voortgang van de verbeterpunten. Deze ‘kwaliteitcoördinator’ moet ook de tijd krijgen om de sturing vorm en inhoud te geven en het er niet ‘maar even bij doen’. Dat gevaar ligt door de werkdruk echter wel op de loer. Tevens zal de kwaliteitcoördinator de capaciteiten moeten hebben om mensen (aan) te sturen.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Gemeente Haaksbergen
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Business Administration MSc (60644)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58520
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page