University of Twente Student Theses

Login

Wat is de invloed van leiderschap op gewenste werknemersgedragingen? En wat is de rol van tevredenheid met HR-praktijken en de work-life balans hierin?

Boerrigter, Niki (2008) Wat is de invloed van leiderschap op gewenste werknemersgedragingen? En wat is de rol van tevredenheid met HR-praktijken en de work-life balans hierin?

[img] PDF
235kB
Abstract:In de huidige maatschappij is het voor bedrijven belangrijk om mee te gaan met de concurrentie. De werknemers zijn degenen die hierbij het verschil kunnen maken. Het is dus voor bedrijven van belang dat de werknemersgedragingen zodanig worden beïnvloed dat het bedrijf optimaal presteert. Dit bracht ons tot een onderzoek naar factoren die van invloed zijn op werknemersgedragingen. In dit onderzoek staan LMX, tevredenheid met HR-praktijken en de work-life balans centraal. Er wordt gekeken naar de relatie tussen deze variabelen en enerzijds affectieve betrokkenheid bij de organisatie en anderzijds innovatief gedrag. Het onderzoek vond plaats binnen een technisch innovatieve organisatie in de dienstverlenende sector in Duitsland. Bij het onderzoek werd er gebuikt gemaakt van een vragenlijst die uit verschillende schalen was samengesteld. In totaal zijn de gegevens van 37 respondenten verwerkt. De onderzochte leiderschapsstijl LMX blijkt een positieve relatie te hebben met zowel affectieve betrokkenheid als innovatief gedrag. Ook tevredenheid met HR praktijken blijkt een positieve uitwerking te hebben op beide werknemersgedragingen. Een evenwichtige work-life balans blijkt wel een positieve relatie te hebben met innovatief gedrag. Er blijkt echter geen positieve relatie te bestaan tussen een evenwichtige work-life balans en affectieve betrokkenheid bij de organisatie.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58733
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page