University of Twente Student Theses

Login

Vechten voor veiligheid : een onderzoek naar de invloed van het beoefenen van een vechtsport op de veiligheidsgevoelens en het gedrag

Gross, A. (2007) Vechten voor veiligheid : een onderzoek naar de invloed van het beoefenen van een vechtsport op de veiligheidsgevoelens en het gedrag.

[img] PDF
201kB
Abstract:Overgewicht wordt steeds meer een globaal probleem. Zelfs landen van wie de mensen steeds als slank golden hebben steeds meer te kampen met overgewicht. Met rond 60% prevalentie van overgewicht is Duitsland de koploper in Europa. Vooral voor kinderen is overgewicht een groot probleem omdat zij het meenemen in hun volwassenenleeftijd. Hieruit ontstaan naast (chronische) fysieke aandoeningen ook psychologische en sociale problemen. Een groot risicogroep vormen hierbij kinderen met andere culturele achtergronden. Deze hebben vaker overgewicht dan Duitse kinderen. In de regio waar dit onderzoek werd uitgevoerd is de prevalentie van kinderen van Russische Emigranten en kinderen met ouders uit het Nabije Oosten bijzonder hoog. Factoren, die een groot rol spelen bij het ontstaan van overgewicht, zijn zittend gedrag, het nuttigen van snoep en frisdrank en beweeggedrag. Onderzoeken, waar de Theory of Planned Behavior (TPB) werd gebruikt, lieten zien dat de psychologische factoren van de TPB (attitude, subjectieve norm, zelfeffectiviteit en gedragsintentie) samen met deze drie factoren goede voorspellers zijn voor het ontstaan van overgewicht. Er werden twee vragen onderzocht: ‘Is er een verschil in gedrag en psychologische factoren tussen kinderen met en zonder overgewicht?’ en ‘Is er een verschil in gewicht, gedrag en psychologische factoren tussen Duitse kinderen, kinderen van Russische Emigranten en kinderen met ouders uit het Nabije Oosten?
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58779
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page