University of Twente Student Theses

Login

Gewogen en te zwaar bevonden : een exploratieve literatuur- en researchstudie naar verschillen tussen vrouwen en mannen in schaamte, eetstoortnissen en agressie aan de hand van het Cognitieve Schaamte Model van Poulson (2000)

Groffen, M. (2005) Gewogen en te zwaar bevonden : een exploratieve literatuur- en researchstudie naar verschillen tussen vrouwen en mannen in schaamte, eetstoortnissen en agressie aan de hand van het Cognitieve Schaamte Model van Poulson (2000).

[img] PDF
871kB
Abstract:Doel van deze studie is meer inzicht te krijgen in mogelijke verschillen tussen vrouwen en mannen in schaamte en psychische gezondheid. Meer in het bijzonder: naar de relatie tussen schaamte, eetstoornissen en delinquent gedrag. Volgens diverse auteurs zijn er aanwijzingen voor dergelijke verschillen (Lutwak, Panish, Ferrari en Razzino, 2001; Scheff, 2000). Baneke (2002) verklaart Scheff nader: mannen hebben in onze cultuur meer moeite om schaamte te voelen of te tonen en daardoor komen bij mannen destructieve conflicten vaker voor. Volgens Scheff zou dat kunnen verklaren waarom veel meer mannen crimineel gedrag, in de vorm van destructief gedrag, vertonen dan vrouwen. Onder begeleiding van prof. dr. J.J. Baneke, heb ik reeds onderzoek gedaan naar de relatie tussen schaamte en het psychisch, biologisch en sociaal functioneren van vrouwen met eetstoornissen in het kader van de minor Psychopathologie van de studie Psychologie aan de Universiteit Twente. Er is voor gekozen om deze groep te gaan vergelijken met mannelijke delinquenten. In Nederland is ca. 93% van de delinquenten man, terwijl ca. 95% van de eetstoornissen voorkomt bij vrouwen. Dat kan het gevolg zijn van op typisch mannelijke en vrouwelijke reactiewijzen, die informatie kunnen geven over verschillen in psychisch, biologisch en sociaal functioneren tussen vrouwen en mannen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58781
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page