University of Twente Student Theses

Login

De interactie tussen persoonlijkheidskenmerken sensation seeking en impulsiviteit en de beoordeling en effecten van een voorlichtingstekst over veilige seks

Hendriksen, J. (2007) De interactie tussen persoonlijkheidskenmerken sensation seeking en impulsiviteit en de beoordeling en effecten van een voorlichtingstekst over veilige seks.

[img] PDF
545kB
Abstract:Er is aangetoond dat seksueel risicogedrag samenhangt met sensation seeking en impulsiviteit. Ook is gebleken dat voorlichting met een hoge sensatiewaarde effectiever werkt bij high sensation seekers dan bij low sensation seekers. Eerder onderzoek richtte zich op voorlichting door televisiespotjes. Een voorlichtingstekst heeft een lage sensatiewaarde, en in deze studie werd bekeken of er sprake was van een interactie tussen het effect van een voorlichtingstekst en sensation seeking en impulsiviteit. Verwacht werd dat de tekst minder effectief zou zijn bij mensen die hoog scoorden op sensation seeking en impulsiviteit. Er vond een voor- en nameting plaats en men kreeg een voorlichtingstekst over veilige seks te lezen. Het effect van de tekst werd bekeken aan de hand van de invloed op sociale cognities ten opzichte van condoomgebruik en testen op soa, en de mate van instemmen met 17 beweringen uit de voorlichtingstekst. In totaal hebben 134 mensen de vragenlijst ingevuld, voornamelijk psychologiestudenten. Er is bekeken of er interactie was tussen het effect, de beoordeling en het onthouden van de voorlichtingstekst en de score op sensation seeking en impulsiviteit. Daarnaast is bekeken of de voorlichting over het algemeen effect had en wat de belangrijkste voorspellers waren van de intenties tot condoomgebruik en testen op soa.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58786
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page