University of Twente Student Theses

Login

Eén momentje alstublieft : de invloed van affect intensiteit, justice sensitivity, en zelfvertrouwen op de effecten van een informatief rechtvaardige boodschap

Kemper, P. (2007) Eén momentje alstublieft : de invloed van affect intensiteit, justice sensitivity, en zelfvertrouwen op de effecten van een informatief rechtvaardige boodschap.

[img] PDF
181kB
Abstract:In het hier beschreven onderzoek zijn de effecten getest die een informatief rechtvaardige boodschap heeft in vergelijking tot een onrechtvaardige boodschap op de beleving van de wachttijd en de wachttijdacceptatie. Hierbij is verder gekeken naar de mogelijk modererende werking van een drietal persoonlijkheidseigenschappen, te weten affect intensiteit, ‘justice sensitivity’ en zelfvertrouwen. Om dit te testen is een onderzoek gehouden waarbij proefpersonen geconfronteerd werden met een wachttijd van 10 minuten. Hierbij kregen ze voorafgaand aan de wachttijd een informatief rechtvaardige boodschap of informatief onrechtvaardige boodschap. Het bleek dat de personen in de rechtvaardige conditie, in vergelijking tot de onrechtvaardige conditie, de wachttijd rechtvaardiger vonden, de wachttijd positiever beoordeelden en de wachttijd in hogere mate accepteerden. Van de persoonlijkheidseigenschappen bleek alleen ‘justice sensitivity’ het effect van (on)rechtvaardigheid te modereren. Dit gevonden moderatie effect hield in dat mensen met een hoge ‘justice sensitivity’ gevoeliger waren voor een onrechtvaardige boodschap. Verder had ‘justice sensitivity’, net als zelfvertrouwen, een hoofdeffect op de beoordeling van de wachttijd en de wachttijdacceptatie.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58801
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page