University of Twente Student Theses

Login

Moraliteitontwikkeling en de 10 waardentheorie van Schwartz : exploratief onderzoek naar de ontwikkeling van moreel oordelen in de maatschappij anno 2006 en de relatie tot de waardentheorie van Schwartz

Kleijweg, J.H.M. (2008) Moraliteitontwikkeling en de 10 waardentheorie van Schwartz : exploratief onderzoek naar de ontwikkeling van moreel oordelen in de maatschappij anno 2006 en de relatie tot de waardentheorie van Schwartz.

[img] Microsoft Word
1MB
[img] PDF
682kB
Abstract:Wat mag wel en wat mag niet? Dit is een vraag die kinderen al heel jong moeten zien te beantwoorden. Over hoe zij daarmee om leren gaan zijn veel theorieën ontwikkeld. In dit onderzoek is de theorie van Kohlberg als leidraad gekozen om de ontwikkeling van de moraal te onderzoeken. Tevens is de ontwikkeling van persoonlijke waarden/doelen onderzocht aan de hand van de theorie van Schwartz en zijn benadering van de door hem vastgestelde tien menselijke basiswaarden. Dit onderzoek naar de ontwikkeling van de moraal volgens de theorie van Kohlberg en de vorming van tien menselijke basiswaarden volgens de theorie van Schwartz is uitgevoerd onder 76 basisschoolleerlingen en 113 middelbare scholieren. De respondenten hebben een vragenlijst ingevuld. Aan de hand van de data die hieruit voort is gekomen is er een nieuwe model ontworpen om de twee theorieën optimaal te kunnen analyseren. De gegevens zijn geanalyseerd aan de hand van het antwoord bij de morele dilemma’s. Deze dilemma’s zijn kort omschreven scenario’s waarin de hoofdpersoon een moeilijke keuze moet maken. Nadat de respondent het scenario heeft gelezen, maakt deze een keuze voor de hoofdpersoon. Daarna zullen er vragen worden gesteld over hoe belangrijk hij/zij bepaalde overwegingen vindt. Bij de vragenlijst van Schwartz is er geen sprake van een scenario. Daar beoordelen de respondenten welke waarden ze wel/niet belangrijk vinden en welke bij hen past.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:http://purl.utwente.nl/essays/58804
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page