University of Twente Student Theses

Login

Type D persoonlijkheid en kwaliteit van leven : een onderzoek naar de relatie tussen Type D persoonlijkheid en kwaliteit van leven bij patiënten met ontstekingsreuma

Kupper, N. (2006) Type D persoonlijkheid en kwaliteit van leven : een onderzoek naar de relatie tussen Type D persoonlijkheid en kwaliteit van leven bij patiënten met ontstekingsreuma.

[img] PDF
664kB
Abstract:In deze studie is onderzocht wat de relatie is tussen Type D persoonlijkheid (een combinatie van de persoonlijkheidstrekken negatieve affectiviteit en sociale inhibitie) en kwaliteit van leven bij patiënten met ontstekingsreuma in vergelijking met een controlegroep zonder reuma. Tot op heden ligt de focus van onderzoek naar Type D persoonlijkheid vooral het gebied van hart- en vaatziekten. Er is gevonden dat er bij deze ziekten een relatie is tussen Type D persoonlijkheid en kwaliteit van leven en het verloop van de ziekte. Er zijn aanwijzingen gevonden dat het immuunsysteem een mediërende rol speelt bij de relatie tussen Type D persoonlijkheid en achteruitgang van de gezondheid bij hart- en vaatpatiënten. Ontstekingsreuma is een auto-immuunziekte en daarom is in dit onderzoek onderzocht of deze relatie tussen Type D persoonlijkheid en ervaren gezondheid ook te vinden is bij patiënten met ontstekingsreuma. Als hypothese is gesteld dat het verschil in kwaliteit van leven tussen Type D en niet-Type D persoonlijkheid bij patiënten met ontstekingsreuma groter zal zijn dan bij een controlegroep, vanwege de rol die het immuunsysteem speelt.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58822
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page