University of Twente Student Theses

Login

Welke rol speelt stabiliteit van determinanten van de Theory of Planned Behaviour bij het voorspellen van bewegingsgedrag?

Kwakman, M. (2008) Welke rol speelt stabiliteit van determinanten van de Theory of Planned Behaviour bij het voorspellen van bewegingsgedrag?

[img] PDF
96kB
Abstract:Veel mensen in Nederland bewegen te weinig. Gebrek aan beweging speelt een grote rol speelt de totstandkoming van overgewicht. Daarnaast wordt het risico op bijvoorbeeld hart en vaatziekten verkleind door regelmatig te bewegen. Te weinig bewegen kan hiermee worden gezien als een maatschappelijk probleem, dat steeds groter dreigt te worden. Om inzicht te krijgen in de rol die psychologische determinanten spelen bij de totstandkoming van bewegingsgedrag, heeft dit onderzoek zich gericht op de determinanten van de Theory of Planned Behaviour. Tijdens dit onderzoek is onderzocht in hoeverre deze determinanten het bewegingsgedrag kunnen voorspellen. Daarnaast is gekeken in hoeverre de stabiliteit van deze determinanten kan bijdragen om een betere voorspelling van gedrag te kunnen geven. Ook is de determinant eerder gedrag meegenomen tijdens dit onderzoek. Voor dit onderzoek hebben 85 studenten tot driemaal toe een elektronische vragenlijst ingevuld, met een tussenliggende periode van telkens tien dagen. Uit de resultaten blijkt dat de determinanten van de Theory of Planned Behaviour een minimale rol spelen bij het kunnen voorspellen van bewegingsgedrag. Wel blijven de determinanten relatief stabiel over een periode van ongeveer 30 dagen. De stabiliteit van de determinant intentie speelt geen grote rol bij het beter kunnen voorspellen van dit bewegingsgedrag. Het eerdere gedrag blijkt de beste voorspeller te zijn om iemands toekomstige bewegingsgedrag te kunnen voorspellen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58824
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page