University of Twente Student Theses

Login

Een verklaring voor de relatie tussen sensation seeking en alcohol- en cannabisgebruik op Duitse scholen : de medierende rol van de Theory of Planned Behavior en het Prototype Willingness Model

Wittwer, K.D. (2007) Een verklaring voor de relatie tussen sensation seeking en alcohol- en cannabisgebruik op Duitse scholen : de medierende rol van de Theory of Planned Behavior en het Prototype Willingness Model.

[img] PDF
308kB
Abstract:Hoewel Duitse jongeren weten om de aanzienlijke risico’s van binge drinken en op de hoogte zijn van het wettelijke verbod van cannabis in Duitsland, stoppen zij niet met deze risicogedragingen. Door Hoyle et al. (2002) wordt aangetoond dat er een samenhang bestaat tussen sensation seeking en risicogedrag. In dit onderzoek wordt met behulp van de Theory of Planned Behavior (TPB; Ajzen, 1991) en het Prototype Willingness Model (PWM; Gibbons et al., 1998) nagegaan hoe deze relatie kan worden verklaard. Daarvoor zijn vragenlijsten afgenomen onder 305 Duitse scholieren (16-27 jaar). De resultaten voor alcoholgebruik laten zien dat sensation seeking correleert met affectieve en cognitieve attitudes, descriptieve normen, willingness, prototype waardering, prototype gelijkenis en gedragsintentie. Voor cannabisgebruik is er aanvullend een relatie van sensation seeking met waargenomen gedragscontrole maar niet met gedragsintentie gevonden. Uit regressieanalyses blijkt dat een significant deel van de variantie in de risicogedragingen in de afgelopen 4 weken en in de intentie om in de toekomst matig alcohol en geen cannabis te gebruiken, verklaard wordt door de variabelen van de Theory of Planned Behavior en het Prototype Willingness Model. De TPB en het PWM spelen dus een medierende rol bij het verklaren van de relatie tussen sensation seeking en alcohol- en cannabisgebruik.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/58972
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page