University of Twente Student Theses

Login

Alcohol in de opvoeding : een kwalitatief onderzoek naar de alcoholspecifieke opvoeding van Nederlandse jongeren in de leeftijd van 10 t/m 15 jaar

Wagenmans, A.C. (2008) Alcohol in de opvoeding : een kwalitatief onderzoek naar de alcoholspecifieke opvoeding van Nederlandse jongeren in de leeftijd van 10 t/m 15 jaar.

[img] PDF
704kB
Abstract:Aanleiding: De directe aanleiding voor dit onderzoek is het verlangen van de opdrachtgever STAP (Stichting Alcoholpreventie) om meer inzicht te verkrijgen in de manier waarop ouders omgaan met het alcoholgebruik van hun kinderen in de leeftijd van 10 t/m 15 jaar, kortom de alcoholspecifieke opvoeding. Er is tot op heden alleen kwantitatief onderzoek gedaan naar alcoholspecifieke opvoeding, waardoor nog niet duidelijk is hoe alcoholspecifieke opvoeding er in de praktijk uitziet. Daarom is in dit onderzoek de alcoholspecifieke opvoeding juist kwalitatief onderzocht. Doel: Het doel van dit onderzoek is om na te gaan hoe de verschillende onderdelen van de alcoholspecifieke opvoeding (voorbeeldfunctie van ouders, regels over alcoholgebruik en communicatie over alcohol) precies in de praktijk worden gebracht, door de visie van zowel ouders als kinderen hierop te onderzoeken. Onderzoeksmethode: Zoals gezegd is dit een kwalitatief onderzoek en in dit geval is het onderzoek uitgevoerd door face-to-face interviews te houden met 15 ouders en 15 kinderen in de leeftijd van 10 t/m 15 jaar. Hierbij is gebruik gemaakt van een interviewschema en de gesprekken werden steeds opgenomen met een voicerecorder om een goede dataverwerking naderhand te garanderen.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Stichting Alcohol Preventie (STAP)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Communication Studies MSc (60713)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/59496
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page