University of Twente Student Theses

Login

“Als ik aardig doe tegen jou, doe jij dan aardig tegen mij?” : een onderzoek naar de kracht van egodepletie en liking op compliance

Wijma, E.A. (2009) “Als ik aardig doe tegen jou, doe jij dan aardig tegen mij?” : een onderzoek naar de kracht van egodepletie en liking op compliance.

[img] PDF
246kB
[img] Microsoft Word
350kB
Abstract:In twee afzonderlijke studies is het effect van de heuristiek liking op compliance gemodereerd door de mate waarin de respondenten egodepleted zijn. Er is geprobeerd een verband te leggen tussen egodepletie, de heuristiek liking en compliance. Dit artikel tracht aan te tonen dat het gebruik van de heuristiek liking ervoor zorgt dat mensen meer compliance vertonen (zij zijn dan bereid om vaker op een verzoek in te gaan) wanneer mensen cognitief zijn uitgeput. In studie 1 werden respondenten via verschillende vragenlijsten (cognitief inspannend of niet) ondervraagd. Compliance werd gemeten aan de hand van een verzoek om geld te doneren aan een goed doel. Studie 1 gaf niet de verwachte resultaten onder andere vanwege een aantal onverwachte factoren. In studie 2 is met succes geprobeerd deze factoren te minimaliseren. De basis in studie 2 lag net als in studie 1 bij de relatie tussen invloed van de heuristiek liking, de mate van uitputting bij de proefpersonen en compliance. Studie 2 laat zien dat wanneer de heuristiek liking gebruikt wordt en respondenten egodepleted zijn dit er voor kan zorgen dat respondenten vaker op een verzoek in gaan.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Communication Studies MSc (60713)
Link to this item:http://purl.utwente.nl/essays/59516
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page