University of Twente Student Theses

Login

Kunst en kunde van veiligheidscultuur : onderzoek naar de rol van veiligheidscultuur in het functioneren van een veiligheidsmanagementsysteem in een ziekenhuis

Kolkman, W. (2009) Kunst en kunde van veiligheidscultuur : onderzoek naar de rol van veiligheidscultuur in het functioneren van een veiligheidsmanagementsysteem in een ziekenhuis.

[img] PDF
1MB
Abstract:Veiligheid is in de laatste 10 jaar een belangrijk onderwerp geworden in de gezondheidszorg. Sinds 1 januari 2008 is het verplicht voor ziekenhuizen in Nederland om een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem (VMS) te hebben. Het VMS is een verzamelnaam voor alle activiteiten die plaatsvinden ter verbetering en handhaving van de veiligheid van patiënt en werknemer. Een belangrijk onderdeel van het VMS is de veiligheidscultuur. Dit onderzoek is uitgevoerd bij en in opdracht van het ziekenhuis Diaconessenhuis Meppel. In april 2007 is het ziekenhuis begonnen met een pilot van VMS op 4 afdelingen. De vraagstelling voor dit onderzoek luidt: “In hoeverre is de veiligheidscultuur van ziekenhuis Diaconessenhuis Meppel van invloed op het functioneren van het veiligheidsmanagementsysteem?” In dit onderzoek is veiligheidscultuur opgedeeld in 5 componenten volgens de theorie van Wiegmann et al. (2004): Organizational Commitment, Management Involvement, Employee Empowerment, Accountability en Report System. De pilotafdelingen zijn op basis van deze componenten onderzocht.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Communication Studies MSc (60713)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/59585
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page