University of Twente Student Theses

Login

Digitale hulpmiddelen voor jongeren met reuma : een pilot-studie naar de website www.jong-en-reuma.nl en het digitale reumaportaal

Scholtus, L.W. (2009) Digitale hulpmiddelen voor jongeren met reuma : een pilot-studie naar de website www.jong-en-reuma.nl en het digitale reumaportaal.

[img] PDF
1MB
Abstract:Jongeren met reuma hebben niet alleen te maken met de lichamelijke en psychische gevolgen van reuma, maar ook met problematiek vanwege de levensfase waarin zij zitten en door de overstap (transitie) van kinderziekenhuis naar zorg voor volwassenen. Daarnaast vraagt de overstap veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij het zelf managen van de ziekte. Deze problematiek vraagt om zorg die is aangepast aan deze patiëntengroep. Jongeren met reuma moeten goed begeleid worden en zelfmanagementvaardigheden aanleren. Dit krijgt de laatste jaren vorm in transitieprogramma’s. Dit is ook het geval in het UMC Utrecht, waar een transitiecoördinator voorlichting en begeleiding geeft aan de jongeren met reuma. Vanuit de praktijk bleek er echter behoefte aan aanvullende hulpmiddelen. De jongeren wilden graag informatie aangepast aan hun belevingswereld, via internet. Voor het bevorderen van zelfmanagement is echter meer nodig dan informatie alleen. Naast kennis heeft de zelfeffectiviteit een grote invloed. De zelfeffectiviteit kan onder andere worden beïnvloed door observatie van anderen (modeling), overtuiging door anderen en mogelijk ook door een gevoel van meer controle. Daarom zijn er twee hulpmiddelen ontwikkeld: - Een website met onder andere informatie en video’s om te voldoen aan de behoefte van jongeren aan informatie en om kennis en zelfeffectiviteit te verhogen en daarmee zelfmanagement te bevorderen. - Een portaal die via inzicht in het eigen dossier en e-consult, jongeren met reuma het gevoel geeft meer controle te hebben en tevens tools biedt om zelfmanagementvaardigheden toe te passen.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
UMC Utrecht
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:05 communication studies
Programme:Communication Studies MSc (60713)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/59592
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page