University of Twente Student Theses

Login

Bouwteam versus Design-build : een onderzoek naar de verschillen tussen een bouwteam en design-build bouworganisatie en de invloed van deze verschillen op het ontwerpproces bij complexe utilitaire projecten

Nielen, N. (2010) Bouwteam versus Design-build : een onderzoek naar de verschillen tussen een bouwteam en design-build bouworganisatie en de invloed van deze verschillen op het ontwerpproces bij complexe utilitaire projecten.

[img] PDF
955kB
Abstract:Dit afstudeeronderzoek is een verkenning van de verschillen tussen een bouwteam en design-build bouworganisatie en de invloed van deze verschillen op het eindresultaat van het ontwerpproces. Bouwmanagementbureau Kleissen en Partners wil de uitkomst van het onderzoek gebruiken om haar opdrachtgevers te adviseren, welke organisatievorm te kiezen, voor het ontwerpen van een complex utilitair gebouw. Aan de hand van een literatuurstudie en verkennende interviews is een beschrijving gemaakt van beide bouworganisaties, deze zijn vervolgens met elkaar vergeleken om de voornaamst verschillen in kaart te brengen. Met deze verschillen als startpunt is een onderzoeksoptiek gedefinieerd, om de invloed van twee gevonden verschillen op het eindresultaat van het ontwerpproces te kunnen verklaren. 1. De verschillende relaties tussen de opdrachtgever en het ontwerpteam. Bij een design-build organisatie heeft de opdrachtgever een 1:1 relatie met het ontwerpteam. Terwijl er in een bouwteam sprake is van vele 1:1 relaties tussen de opdrachtgever en alle individuele ontwerpteamleden. De verwachting was dat dit verschil zou leiden tot andere ontwerpoplossingen. 2. De verschillende mogelijkheden en onmogelijkheden voor de opdrachtgever om zijn uitgangspunten voor het ontwerp nog aan te kunnen passen tijdens het ontwerpen. Een bouwteam biedt in vergelijking met een Design-Build organisatie meer mogelijkheden om gedurende het ontwerpen, nog terug te komen op eerder genomen beslissingen. De verwachting was dat deze mogelijkheid, positief zou bijdragen aan het eindresultaat.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Kleissen en partners
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Construction Management and Engineering MSc (60337)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/59675
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page