University of Twente Student Theses

Login

Watersysteemanalyse Sallandse Weteringen en Zwolle : werkennend onderzoek naar mogelijke waterstandsverlagende maatregelen

Goor, G.R.P. van (2010) Watersysteemanalyse Sallandse Weteringen en Zwolle : werkennend onderzoek naar mogelijke waterstandsverlagende maatregelen.

[img] PDF
4MB
Abstract:De Sallandse Weteringen verzorgen de hoofdafvoer van water uit Salland, een gebied van ongeveer 50.000 ha in het westen van Overijssel. Waar de Soestwetering en Nieuwe Wetering samenkomen, wordt de waterloop het Almeloos kanaal genoemd. Dit kanaal watert via de Zwolse stadsgrachten af op het Zwarte Water dat onder normale omstandigheden in open verbinding staat met het IJsselmeer. Met het gereedkomen van de keersluis bij Zwolle in 2004, is de primaire keerfunctie van de kaden langs de Sallandse Weteringen en de Zwolse grachten komen te vervallen. De kaden zijn in de huidige situatie door de provincie Overijssel aangewezen en genormeerd als regionale keringen. De kaden dienen een waterstand te kunnen keren met een terugkeertijd van 200 jaar (herhalingsfrequentie 1/200 jaar). In 2005 zijn door de Provincie (voorlopige) maatgevende hoogwaterstanden vastgesteld. Uit een verkennende toetsing van het waterschap Groot Salland (WGS, 2008a) en modelonderzoek, uitgevoerd door Versteeg et al. (2008), blijkt dat de kaden langs de Weteringen en stadsgrachten onvoldoende op hoogte zijn om de maatgevende hoogwaterstanden te kunnen keren. Maatregelen zijn nodig zodat de maatgevende hoogwaterstanden veilig gekeerd kunnen worden. Het doel van dit onderzoek is inzicht verkrijgen in de werking van het watersysteem van de Sallandse Weteringen en Zwolse stadsgrachten onder maatgevende condities en in de effectiviteit van verschillende maatregelen met betrekking tot de vastgestelde veiligheidsnorm.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Hydrologic, Amersfoort
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering and Management MSc (60026)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/59697
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page