University of Twente Student Theses

Login

Social Networking Sites en het Recruitment Proces: wat is de relevantie van social networking sites voor het recruitment proces? : "Want Monsterboard is zo 2000!"

Hofte, Aäron ter (2010) Social Networking Sites en het Recruitment Proces: wat is de relevantie van social networking sites voor het recruitment proces? : "Want Monsterboard is zo 2000!".

[img] PDF
1MB
Abstract:Steeds meer mensen zijn actief op social networking sites, dit maakt het voor recruiters erg aantrekkelijk om deze te gebruiken tijdens het recruitment proces. In dit onderzoek worden de verschillende fasen van het recruitment proces doorlopen. Bij elke fase is onderzocht wat de relevantie van social media is of kan zijn voor de activiteiten in die fase. Naast de relevantie is ook gekeken naar de invloed van subjective norms op het gebruik van social networking sites (SNSs). Om dit te onderzoeken is er gebruik gemaakt van diepte interviews (N=13) met personen die voor hun werkzaamheden betrokken zijn bij het recruitment proces. Uit de interviews kwam naar voren dat SNSs met een professioneel doel steeds vaker ingezet worden bij het zoeken naar geschikte kandidaten. SNSs met een persoonlijk doel worden vooral gebruikt als referentiedatabase om een beeld van de kandidaat te vormen. Bij het zoeken naar en werven van kandidaten worden SNSs steeds vaker ingezet in combinatie met of in plaats van de meer traditionele media. Bij het selecteren en het beoordelen van kandidaten hebben SNSs een ondersteunende functie, het sollicitatiegesprek blijft doorslaggevend. Het onderzoek heeft aangetoond dat subjective norms een belangrijke rol spelen bij het al dan niet gebruiken van social networking sites. Wat verder naar voren kwam in het onderzoek is de manier waarop SNSs door organisaties gezien worden als middel om aan de employer branding te werken. Het is voor een organisatie erg aantrekkelijk om veel potentiële kandidaten in hun netwerk te hebben. SNSs spelen een belangrijke rol bij de uitbreiding en de instandhouding van een netwerk.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Business Administration BSc (56834)
Link to this item:http://purl.utwente.nl/essays/60050
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page