University of Twente Student Theses

Login

Agressieprotocol: een sociale zaak bij Sociale Zaken : een onderzoek naar de effectiviteit van het agressieprotocol voor medewerkers van Sociale Zaken van de gemeente Utrecht

Vermeulen, T. (2009) Agressieprotocol: een sociale zaak bij Sociale Zaken : een onderzoek naar de effectiviteit van het agressieprotocol voor medewerkers van Sociale Zaken van de gemeente Utrecht.

[img] PDF
624kB
Abstract:De laatste jaren is een stijging waar te nemen in het aantal gevallen van medewerkers in een publieke functie die agressief benaderd worden door diegenen die zij proberen te helpen. De overheid heeft hier met een duidelijk antwoord op gereageerd: dit is onacceptabel. Er zijn maatregelen getroffen zoals het supersnelrecht tijdens de jaarwisseling en verhoogde celstraffen. Een van de andere maatregelen is een agressieprotocol. Een dergelijk protocol is bedoeld om agressie te voorkomen en/of te verminderen. Dit gebeurt via het beheersen van agressie op het moment dat het zich voordoet en het afgeven van een signaal aan de maatschappij dat agressie niet getolereerd wordt. De gemeente Utrecht heeft in september 2006 een agressieprotocol ingevoerd in navolging op een verouderde handleiding. Ik wil in dit onderzoek achterhalen of het agressieprotocol een nuttig instrument is in de strijd tegen agressie tegen werknemers in een publieke functie. Uit een onderzoek van de DSP-groep blijkt dat binnen een gemeente de afdeling Sociale Zaken het meeste met agressie te maken heeft: 69% van de medewerkers heeft hier wel eens mee te maken gehad. Daarom kijk ik in dit onderzoek naar het agressieprotocol van de afdeling Sociale Zaken & Werkgelegenheid van de gemeente Utrecht. De onderzoeksvraag die ik hier bij stel is: Is het agressieprotocol van de gemeente Utrecht een effectief middel tegen agressie jegens medewerkers van de afdeling Sociale Zaken & Werkgelegenheid van deze gemeente? Met deze vraag wil ik onderzoeken of het protocol werknemers die in contact met klanten staan, helpt met het omgaan met agressie als dit zich voordoet.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration BSc (56627)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/60369
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page