University of Twente Student Theses

Login

Het organiseren en sturen van re-integratieactiviteiten : een casestudy naar sturingsmechanismen door de gemeente Almelo

Boerkamp, Thomas (2009) Het organiseren en sturen van re-integratieactiviteiten : een casestudy naar sturingsmechanismen door de gemeente Almelo.

[img] PDF
947kB
Abstract:Vanaf 2006 zijn gemeenten niet langer verplicht re-integratieactiviteiten uit te besteden aan private dienstverleners. Met het vervallen van deze uitbestedingsplicht krijgen gemeenten de mogelijkheid activiteiten in eigen beheer uit te voeren. Daarnaast is het van belang dat de uitvoerders van de activiteiten worden aangestuurd op een manier waardoor effectieve re-integratie wordt gerealiseerd. Omdat de effectiviteit van re-integratie door verscheidene (interne en externe) factoren wordt beïnvloed is het moeilijk het type sturing en de gevolgen daarvan direct te koppelen. Met het beschrijven en analyseren van de sturingsmechanismen die de gemeente Almelo toepast neemt dit onderzoek een tussenstap in de zoektocht naar de optimale sturing van re-integratieactiviteiten. De keuze voor de gemeente Almelo is gebaseerd op de (relatief) goede resultaten, de ervaringen met verschillende uitvoeringsmodellen en de gemeentegrootte. De hoofdvraag die in dit onderzoek centraal staat luidt: Waarom heeft de gemeente Almelo gekozen voor de sturing met een sterke nadruk op samenwerking en hoe zijn de wisselende ervaringen met verschillende sturingsmechanismen te verklaren? De principaal-agent theorie laat zien dat het aansturen van re-integratieactiviteiten door gemeenten een complexe opdracht is. Er is sprake van een belangenconflict en informatieasymmetrie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Dit betekent dat de uitvoerders van re-integratieactiviteiten vrijheid hebben en eigen belangen boven de (maatschappelijke) belangen van de gemeente kunnen prevaleren. Hierdoor kunnen ze opportunistisch en nalatig gedrag (moral hazard) vertonen. Hoewel dit probleem ook speelt binnen de gemeentelijke organisatie is het risico van nalatig gedrag beter te beheersen bij uitvoering in eigen beheer dan bij uitbesteding van re-integratieactiviteiten.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Nautus
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration BSc (56627)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/60395
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page