University of Twente Student Theses

Login

Sport & Bewegen in gemeentelijk beleid binnen Twentse gemeenten : een onderzoek naar agendavormingsprocessen in Twentse gemeenten

Berends, Niek (2009) Sport & Bewegen in gemeentelijk beleid binnen Twentse gemeenten : een onderzoek naar agendavormingsprocessen in Twentse gemeenten.

[img] PDF
646kB
Abstract:Het onderzoek naar agendavormingsprocessen in Twentse gemeenten is totstandgekomen door de visie van opdrachtgever Kennispraktijk Fysiogym in Enschede, waarin grote waarde wordt gehecht aan het belang van gezondheidbevorderend gedrag door sport & bewegen. Tijdens de studie is onderzocht welke invloed agendavormingsprocessen hebben op de plek van sport en bewegen als instrument voor gezondheidsbevordering op de gemeentelijke agenda binnen Twentse gemeenten. Daarnaast is er aandacht besteed aan de succes- en faalfactoren die benoemd worden met betrekking tot agendavorming. Op basis van een model waarin twee theorieën ten aanzien van agendavorming de bouwstenen vormen is gekeken naar de wijze waarop gemeentelijke agendavorming afhankelijk is van regelgeving van hogere overheden. Daarnaast is de dynamiek tijdens de verschillende werkprocessen binnen Twentse gemeenten bestudeerd. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de grootte van gemeenten verband houdt met de dynamiek in de agendavormingsprocessen. Waar kleine gemeenten de gemeentelijke agenda hoofdzakelijk laten invullen door hogere overheden, blijken grotere gemeenten actiever met het initiëren van nieuwe alternatieven en ideeën op het gebied van sport en bewegen. Met betrekking tot externe actoren kan gezegd worden dat interactie tussen gemeente en de betreffende externe actoren bij grotere gemeente vaker en eenvoudiger tot stand komt. Hierdoor worden meer nieuwe initiatieven en ideeën in gemeentelijke beleid opgenomen. Voor de toekomst hebben kleinere gemeenten veelal de intentie om veranderingen door te voeren die een meer dynamische benadering toestaan, maar een gebrek aan capaciteit van mens en middelen staat dit vaak in de weg. Meer integraal beleid lijkt een mogelijk oplossing om processen meer dynamisch te laten verlopen. Daarnaast wordt in de rol van de gemeentelijk gezondheidsdienst van grote waarde geacht, gezien de invloed die deze organisatie op, met name kleinere, gemeenten heeft.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Kennispraktijk Fysiogym
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Health Sciences MSc (66851)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/60602
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page