University of Twente Student Theses

Login

Een informatie systeem met betrekking tot het onderhandelen over en rapporteren van afspraken rond diagnose behandel combinaties

Molenkamp, A. (2010) Een informatie systeem met betrekking tot het onderhandelen over en rapporteren van afspraken rond diagnose behandel combinaties.

[img] PDF
1MB
Abstract:Het Medisch Spectrum Twente te Enschede is een topklinisch ziekenhuis dat als doel heeft om de gezondheid van de inwoners van de regio te bevorderen. Het budget dat hiervoor gebruikt wordt, is opgebouwd uit een aantal componenten. Het MST ontvangt een locatiegebonden en een beschikbaarheidsbudget van de overheid. Dit zijn vaste budgetten. Daarnaast ontvangt zij een semivast budget, het zogenaamde capaciteitsbudget. Als laatste ontvangt zij een variabel budget. Hieronder valt ook de vergoeding die het ziekenhuis krijgt van de zorgverzekeraar wanneer een verzekerde een behandeling bij het MST krijgt. Over de prijs die de zorgverzekeraar hiervoor betaalt aan het ziekenhuis is van te voren onderhandeld. Voor een deel van deze Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s) staat een landelijk vastgesteld tarief, dit zijn de DBC’s in het A-segment, en voor een deel bevinden DBC’s zich in het zogenaamde vrij onderhandelbare B-segment. Het onderhandelen over DBC’s in het B-segment is erg tijdrovend en brengt veel administratieve afhandeling met zich mee. Het is tijdrovend doordat er veel berekeningen uitgevoerd moeten worden. Er is een informatie systeem beschikbaar, DBC Services, dat het onderhandelen over DBC’s kan ondersteunen. Een DBC onderhandelsysteem is een Decision Support System. In dit onderzoek is dit nader uitgewerkt. Vervolgens is er gekeken naar wat een DBC onderhandelsysteem precies is. Dit is uitgewerkt aan de hand van het besturingsmodel van De Leeuw (2002). Hierna is de informatiebehoefte achterhaald aan de hand van de PRIMA methode (Spil, Verkerke& Schuring, 2009). Vervolgens is het programma DBC Services geanalyseerd.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Medisch Spectrum Twente
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/60630
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page