University of Twente Student Theses

Login

Beslissen in de staf, bouwen aan toekomst? Onderzoek naar de invloeden van de sociale structuren gecreëerd door individuen op de output en doel(en) van de afdeling Bestuursondersteuning van Staf Commando Landstrijdkrachten

Berg, Henrieke van den (2010) Beslissen in de staf, bouwen aan toekomst? Onderzoek naar de invloeden van de sociale structuren gecreëerd door individuen op de output en doel(en) van de afdeling Bestuursondersteuning van Staf Commando Landstrijdkrachten.

[img] PDF
471kB
Abstract:Afdeling Bestuursondersteuning van Staf CLAS heeft te maken met een hoge werkdruk waarbij onduidelijk is of de juiste taken worden uitgevoerd ter advisering van de Commandant der Landstrijdkrachten als autoriteit Landoptreden. Binnen het onderzoek is er onderscheid gemaakt tussen twee elementen van een organisatie, namelijk de ‘sociale structuren gecreëerd door individuen’ en de ‘gezamenlijke set van specifieke doelen’. Doelen worden bereikt door het realiseren van output via het primaire proces van een organisatie. De throughput – de transformatie van de input naar de output – wordt beïnvloedt via verschillende abstractieniveaus: door de sociale structuren (A) en (de beleidsuitvoering in) het besturingsproces (B). Beide elementen hebben specifieke karakteristieken die resulteren in enkele negatieve invloeden op de output en doelen van een organisatie. Bij Bestuursondersteuning zijn de volgende knelpunten geïdentificeerd: a. tijdsdruk, b. hoge autonomie i.c.m. de directe lijn met hoger management, c. minder beheersing over werkcondities door ad hoc taken, d. afwezigheid van specifieke, individuele outputdoelen, e. wederzijdse afhankelijkheid en f. afwezigheid systematische, consistente protocollen, g. Defensiestaf maakt geen ‘hapklaar’ beleid, h. minder voorspelbaar handelen door onduidelijke scheiding taken, i. onvoldoende contactmomenten met de leidinggevenden. Op basis van deze knelpunten wordt het volgende geadviseerd: a. Managementomgeving verantwoordelijk houden voor een duidelijke scheiding van taken waarbij capaciteit vrij moet worden gemaakt voor het vertalen van het Defensiebeleid. b. Invoeren van een regierol binnen Bestuursondersteuning die het informele leren en voldoende contactmomenten met de leidinggevende behartigt middels werkprotocollen. En die daarnaast inzicht heeft op de continuïteit binnen de afdeling door een personeelsbeleid met een planning en inwerkprocedure.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Staf Commando Landstrijdkrachten
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Business Administration BSc (56834)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/60638
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page