University of Twente Student Theses

Login

Low-care hospice in Almelo : onderzoek naar de behoefte en de financiële haalbaarheid van een low-care hospice in de Regio Almelo

Lieferink, Marieke A. (2010) Low-care hospice in Almelo : onderzoek naar de behoefte en de financiële haalbaarheid van een low-care hospice in de Regio Almelo.

[img] PDF
939kB
Abstract:Om Almelo als regio te laten functioneren is er een uitgebreid masterplan ontwikkeld, in dit plan worden alle mogelijke voorzieningen meegenomen. Er is echter onvoldoende aandacht voor palliatieve zorgvoorzieningen. Er is een high-care hospice met vier plaatsen in Almelo gevestigd die aan de vraag moet voldoen, het vermoeden bestaat echter dat dit niet voldoende is. Daarnaast is dit een hospice gevestigd binnen een verpleeghuis, wat niet de meest aantrekkelijke plaats is om te sterven. Dit is de reden voor de Rotary clubs van Almelo om het initiatief te nemen de haalbaarheid van een low-care hospice in Almelo te bestuderen. Een low-care hospice is gevestigd in een gewoon huis met een huiselijke sfeer die moet nastreven dat patiënten zich thuis voelen. Om de haalbaarheid van een dergelijk hospice te bestuderen moet er duidelijkheid worden verkregen over de behoefte naar een dergelijke voorziening, de organisatorische randvoorwaarden die hiervoor nodig zijn en de financiële haalbaarheid moet worden onderzocht. Palliatieve zorg, is de zorg die een terminale patiënt in de laatste periode van zijn leven ontvangt. Deze zorg is er op gericht om het leven voor de patiënt kwalitatief zo goed mogelijk te houden. In een hospice wordt deze zorg verleend. De standaardnorm voor het aantal beschikbare hospiceplaatsen is 4 bedden per 100.000 inwoners. In het verzorgingsgebied moeten, gezien het aantal inwoners, zes plaatsen zijn voor terminale patiënten. Deze standaardmaat maakt geen onderscheid tussen high- en low-care hospices. Dit betekent dat er in het verzorgingsgebied al vier bedden worden gevuld door high-care hospice het Meulenbelt en er normatief gezien nog maar plaats is voor twee bedden in het low-care hospice. Voordat de feitelijke behoefte zal worden achterhaalt, zal er eerst worden ingegaan op de organisatorische randvoorwaarden en financiële middelen die nodig zijn om het low-care hospice te realiseren.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Rotary clubs, Almelo, Netherlands
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/60666
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page