University of Twente Student Theses

Login

Toegevoegde waarde van elektronische protocollen : analyse van de toegevoegde waarde van elektronische protocollen ter ondersteuning van de diabeteszorgverlening in huisartsenpraktijken in Twente

Poel, Marissa (2010) Toegevoegde waarde van elektronische protocollen : analyse van de toegevoegde waarde van elektronische protocollen ter ondersteuning van de diabeteszorgverlening in huisartsenpraktijken in Twente.

[img] PDF
1MB
Abstract:Aanleiding. Chronische ziektes zijn steeds meer aan de orde van de dag. In 2010 hebben gemiddeld 900.000 Nederlanders één of meer chronische ziektes. Allerlei ontwikkelingen in de organisatie en uitvoering van zorg voor deze ziektes zijn ontstaan. Disease management staat daarbij centraal. Daarnaast wordt er in de organisatie en uitvoering van zorg steeds meer gebruik gemaakt van informatiesystemen, Innovatie met ICT is echter niet gemakkelijk. Het vaak niet duidelijk of deze systemen wel het gewenste effect hebben, en wat precies de toegevoegde waarde ervan is. Dit onderzoek probeert te toegevoegde waarde van elektronische protocollen die gebruikt worden ter ondersteuning bij de organisatie en uitvoering van diabeteszorgverlening vast te stellen. In de diabeteszorgverlening wordt in vergelijking met zorg rondom andere chronische ziekten al het meest gebruik gemaakt van informatiesystemen. In Twente zijn drie zorggroepen actief die zich bezighouden met de uitvoering van diabeteszorg. Twee van deze zorggroepen zijn betrokken in dit onderzoek. Deze twee zorggroepen maken van verschillende informatiesystemen gebruik waardoor het interessant is om de toegevoegde waarde van deze systemen te onderzoeken en te vergelijken. Doel. Het vinden van een geschikte methode om de toegevoegde waarde van elektronische protocol ondersteuning vast te kunnen stellen. Deze methode toe passen, en daarmee de toegevoegde waarde vaststellen van de elektronische protocolondersteuning in de zorggroep THOON en Almelo. Opzet. Kwalitatief en descriptief. Methode. Er is eerst een verkennend veldonderzoek uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de aanleiding en achtergrond van dit onderzoek. Dit bestond uit het bijwonen van interviews. Daarna is een literatuuronderzoek uitgevoerd om zo een geschikt model te vinden waarmee de toegevoegde waarde van elektronische protocollen kon worden vastgesteld. Als laatste zijn zes interviews uitgevoerd op basis van het gevonden model. Drie van deze interviews waren met zorgverleners uit zorggroep THOON en drie van deze interviews waren met zorgverleners uit zorggroep Almelo.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/60667
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page