University of Twente Student Theses

Login

Co-productie: een ideaal instrument? Co-productie van verkiezingsprogramma's en de effecten op actieve burgerbetrokkenheid en selectieve participatie

Vlaskamp, Carmen (2010) Co-productie: een ideaal instrument? Co-productie van verkiezingsprogramma's en de effecten op actieve burgerbetrokkenheid en selectieve participatie.

[img] PDF
384kB
Abstract:De laatste jaren wordt in de media steeds vaker gesproken over een vermeende kloof tussen kiezer en gekozene. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter bewezen dat deze constatering genuanceerd dient te worden. Toch zijn er wel degelijk veranderingen zichtbaar die wijzen op een veranderende relatie en die zelfs kunnen leiden tot aantasting van de representatieve democratie. Invoering van democratische vernieuwingen moet deze negatieve consequenties tegengaan en uiteindelijk leiden tot een verbetering van de representatieve democratie. Het experiment ‘Co-productie verkiezingsprogramma’ kan gezien worden als een dergelijke democratische vernieuwing. Dit experiment heeft als doel om burgers op een directere wijze te betrekken binnen de (lokale) politiek. Verschillende lokale politieke partijen maken gebruik van dit concept. Zo ook de politieke partij Platform Progressief Wierden (PPW), gemeente Wierden, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2010. In dit onderzoek heeft een ex ante evaluatie plaatsgevonden van dit experiment, zoals uitgevoerd door het PPW. Hierbij is onderzocht hoe burgers in de gemeente Wierden tegenover invoering van democratische vernieuwingen staan en in hoeverre men bereid is om deel te nemen aan deze vernieuwde vormen van politieke participatie. De centrale onderzoeksvraag luidt: “In hoeverre kan co-productie van verkiezingsprogramma’s door politieke partijen bijdragen aan een vergrote actieve burgerbetrokkenheid en een verminderde selectieve participatie binnen de gemeente Wierden?”
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Business Administration BSc (56834)
Link to this item:http://purl.utwente.nl/essays/60781
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page