University of Twente Student Theses

Login

Woninginbraak en daderkenmerken : een onderzoek naar woninginbraken in Enschede en de persoonskenmerken van bekende verdachten van woninginbraak

Oude Alink, Aniek (2010) Woninginbraak en daderkenmerken : een onderzoek naar woninginbraken in Enschede en de persoonskenmerken van bekende verdachten van woninginbraak.

[img] PDF
1MB
Abstract:Woningcriminaliteit is een veel voorkomend fenomeen in Nederland. Er is veel onderzoek gedaan naar woningcriminaliteit en de kenmerken van daders. Veel soorten delicten zouden op korte afstand van de verblijfplaats van de dader plaats vinden. In veel onderzoek is gekeken naar de afstand tussen deze beide locaties en de invloed van variabelen (leeftijd, geslacht en nationaliteit) op die afstand. Een variabele die in deze onderzoeken minder aan bod kwam is rijbewijsbezit. In Nederland is (beperkt) geprobeerd om de woonomgeving van de bekende verdachten in kaart te brengen. Deze onderzoeken richten zich dan op het plegen van delicten in de buurt waar de dader zelf woont of gewoond heeft. Het betreft dan het kiezen van een pleeglocatie in de huidige of voormalige woonomgeving, omdat de dader bekend is met deze omgeving en de infrastructuur. Door de verbanden tussen de gereisde afstand en de variabelen op te sporen en de relaties te beschrijven kan gekeken worden of bepaalde variabelen sterk in relatie staan tot die gereisde afstand. Wanneer de woonomgeving van de bekende verdachten in kaart gebracht kan worden en gekeken kan worden of de pleeglocaties zich in de woonomgeving (huidig of voormalig) bevinden kan hiermee het ruimtelijke (keuze)gedrag van daders bekeken worden. Op basis van het analyseren van het gedrag van daders kan politieonderzoek beter afgestemd worden op het (gezochte) type dader, kan beleid aangepast worden aan de aandachtspunten die naar voren kunnen komen uit onderzoek of kan een betere aanpak van het fenomeen woningcriminaliteit gerealiseerd worden.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Business Administration BSc (56834)
Link to this item:http://purl.utwente.nl/essays/60787
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page